Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:07:41

Інформаційний дайджест від податківців

18.05.2013   14:11

У цьому випуску Ви можете дізнатися про туристичний збір, новини митного законодавства, як звертатися до структур Міндоходів та особисті прийоми у ДПІ м.Чернігова, а також у яких випадках Ваше звернення не буде розглянуте

Випадки у яких звернення не розглядаються

Відповідно до статті 8 Закону України «Про звернення  громадян» письмове звернення без  зазначення місця проживання, не підписане  автором (авторами), а також таке, з якого неможливо встановити авторство, визнається анонімним і розгляду не підлягає.

Також не розглядаються повторні  звернення одним і тим же  органом від одного і того  ж громадянина з одного і  того ж питання, якщо перше  вирішено по суті, а також звернення  осіб, визнаних судом недієздатними.

Туристичний збір може справлятися  податковими агентами
 
Туристичний збір може справлятися податковими  агентами, відповідно до рішення сільської, селищної та міської ради, а саме:

адміністраціями готелів, кемпінгів, мотелів, гуртожитків для приїжджих  та іншими закладами готельного типу, санаторно-курортними закладами;
квартирно-посередницькими організаціями, які направляють неорганізованих  осіб на поселення у будинки (квартири), що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму;
юридичними особами або фізичними  особами - підприємцями, які уповноважуються  сільською, селищною або міською радою справляти збір на умовах договору, укладеного з відповідною радою.
Такі податкові агенти справляють збір під час надання послуг, пов'язаних з тимчасовим проживанням (ночівлею), і зазначають суму сплаченого збору  окремим рядком у рахунку (квитанції) на проживання.
Вказане питання регулюється ст. 268 р. ХІІ Податкового кодексу  України від 2 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями.

Переваги нових  РРО вже оцінили 370 платників податків Чернігівщини

До Єдиної системи обробки даних  Міністерства доходів і зборів України вже приєднано 468 одиниць касової техніки, які у своїй діяльності заcтосовуються платниками податків Чернігівщини.
Переваги застосування РРО нового покоління, що створюють контрольну стрічку в електронній формі, приваблюють підприємців. Ці нові прогресивні технології дозволяють значно  економить час та кошти, сприяють скороченню перевірок.
Звертаємо увагу, що на придбання сучасних та переобладнання старих РРО залишилося трохи більше місяця (до 1 липня 2013). З 1 липня 2013 року за неподання звітності в електронному вигляді будуть застосовуватися штрафні санкції.
Необхідно також зауважити, що затверджено новий Державний реєстр РРО з переліком сучасних моделей РРО з вбудованими модемами або в комплекті з модемами, які дозволені до використання у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг (наказ Міністерства доходів і зборів України від 26.04.13 №82).

Правила отримання консультацій з митних питань

Підприємства та громадяни, які переміщують товари, транспортні  засоби комерційного призначення через  кордон або провадять діяльність, контроль за якою покладено на митні органи Міністерства доходів і зборів України, мають право звернутися до них за  консультацією. Такі консультації надаються на безоплатній основі та стосуються питань практичного застосування окремих норм законодавства України з питань митної справи.
Консультації надаються митницями за місцем розташування підприємств (за місцем проживання або тимчасового перебування громадян) або Міністерством доходів і зборів України в усній, письмовій або, за бажанням зацікавленої особи, в електронній формі. Консультації можна отримати у строк, що не перевищує 30 календарних днів, наступних за днем отримання відповідного звернення.
Такі консультації мають індивідуальний характер і можуть використовуватися  виключно особою, якій надано таку консультацію. Водночас,  надана консультація може бути оскаржена до органу вищого рівня або до суду як правовий акт індивідуальної дії, якщо вона, на думку зацікавленої особи, суперечить нормам чинного законодавства. Визнання судом такої консультації недійсною є підставою для надання нової консультації з урахуванням висновків суду.
Водночас, посадова особа, яка діяла  відповідно до консультації з питань митного законодавства, наданої  їй в письмовій або електронній  формі, не може бути притягнута до відповідальності, зокрема, на підставі того, що у подальшому такі консультації були змінені або скасовані.
Міністерство доходів і зборів України звертає увагу, що відповідні норми передбачено статтею 21 Митного кодексу України.

При подачі звітності правильно вказуйте назву органу

Шляхом реорганізації  територіальних органів Державної податкової та Державної митної служб утворилися відповідні органи Міністерства доходів і зборів України. А це, в свою чергу, призвело до зміни їх назви.
Тому, звертаємо увагу, що при складані податкової або митної звітності необхідно правильно вказувати назву органу, до якого звітуєте.
Перелік територіальних органів Міндоходів, які утворилися, затверджено Постановою КМ України від 20 березня 2013 р. №229.

Особистий прийом

Робота із зверненнями громадян важлива складова у діяльності міських податківців, адже саме так забезпечується зворотний зв’язок із громадськістю, формується ідеологія добровільної сплати.
Згідно із затвердженим графіком у спеціально пристосованій приймальні, посадовими особами з числа керівництва проводиться особистий прийом.  Розпис розташовано на першому поверсі податкової інспекції та на сайті Чернігівської міської ради  у розділі порталу “ДПІ інформує” із зазначенням прізвищ посадових осіб та часу прийому. Попередній запис на особистий прийом  є обов’язковим та закінчується не пізніше ніж за 5 робочих днів до календарної дати прийому.
З початку  року керівним складом  ДПІ у м. Чернігові ДПС було  проведено 20 особистих прийомів громадян, у тому числі через громадську приймальню – 8, виїзних – 12.  Відповіді на звернення були надані безпосередньо під час особистого прийому.
Найбільше на індивідуальних зустрічах громадян цікавили питання з адміністрування податку на додану вартість, контрольно – перевірочної роботи, податку на доходи фізичних осіб тощо.
Протягом  року надійшло 4 звернення громадян на які надано своєчасну відповідь.
Належна організація роботи у цьому напрямку – це відкритий шлях до порозуміння між податковою службою та платниками податків.

За інформацією ДПІ у м.Чернігові ДПС та Головного управління Міндоходів у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини