Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 09:01:01

КП “Новозаводське” обслуговує чверть житлового фонду Чернігова

18.04.2013   14:11

Про роботу комунального підприємства “Новозаводське” Чернігівської міської ради” розповів на розширеній нараді його начальник Борис Мурач.

Він акцентував увагу, що головне завдання підприємства – це надання населенню послуг, пов’язаних із утриманням та ремонтом житла, прибиранням і благоустроєм прибудинкових територій.

На теперішній час підприємство є одним із найбільших у міському житлово-комунальному господарстві й обслуговує четверту частину всього житла. На сьогодні цей фонд нараховує 635 житлових будинків, в тому числі 52 з них, прийнятих на обслуговування в рамках проведення реформування житлово-комунального господарства міської ради.

Загальна площа житлових будинків становить більше 1-го мільйона квадратних метрів житла, а це майже 23 тисячі квартир, в яких проживає понад 50 тисяч мешканців, що користуються послугами підприємства.

Площа прибудинкових територій житлового фонду складає більше 110 га, або 40 відсотків загальноміських прибудинкових територій.

Житлова забудова розташована в історичній та центральній частині міста, включає також компактні мікрорайони проживання, такі як Градецький, площа Перемоги, 50 років ВЛКСМ, селища ТЕЦ та первинної обробки вовни.

Характеристика житлового фонду та його технічний стан

Б. Мурач відзначив, що житловий фонд доволі різноманітний як за роками своєї забудови, поверховістю, так і за забезпеченням комунальними зручностями. Так, 52% складають будинки дореволюційної, довоєнної та повоєнної пори, третина – 60-х – 70-х років забудови, 15% житлових будинків збудовано у 80-х та 90-х роках минулого століття і лише п’ять сучасних будівель прийняті в повне господарське відання підприємством після 2000 року.

Приведена характеристика забудови зумовлює відповідно і ступінь благоустрою цього житла, загальний технічний стан конструктивних елементів та інженерних мереж. На сьогодні всіма зручностями забезпечено лише 65% помешкань, а 222 будинки не мають повного благоустрою.

Біля 40% житлових будинків повністю вичерпали нормативний термін експлуатації і потребують комплексної реконструкції з підвищенням рівня комфорту проживання.

Більше 90 покрівель, у зв’язку з тривалим терміном експлуатації, потребують проведення повної реконструкції. В рамках загальноміської програми “Реконструкції покрівель” у поточному році заплановано провести такі роботи лише на 5 будинках на суму майже півтора мільйона гривень.

На обслуговуванні перебуває 10 будинків підвищеної поверховості, з яких лише в двох у працездатному стані знаходяться системи димовидалення та пожежегасіння. Для їх повного відновлення необхідно більше 2,5 мільйонів гривень. Тому з метою забезпечення мешканцям умов безпечного проживання начальник КП “Новозаводське” вважає за доцільне поновити міську програму “Безпечне житло”.

В житловому фонді на сьогодні експлуатується 185 ліфтів, 110 з яких відпрацювали більше 25 років. На їх модернізацію необхідно більше 10 млн.грн. В цьому році, на виконання відповідної Програми, підприємством планується провести модернізацію 6-ти ліфтів на суму більше 700 тис. грн.

Складна ситуація й зі станом внутрішньобудинкових інженерних мереж. Їх зношеність спричиняє високий рівень виникнення аварійних ситуацій. За останні 2-3 роки середньодобовий показник виїздів аварійної служби збільшився вдвічі й складає в середньому 9 викликів за зміну.

За словами Б. Мурача, цей показник свідчить про те, що замість проведення профілактичних робіт у системах життєзабезпечення будинків, доводиться займатись латанням старих дір.

Значний відсоток будинків малоповерхової забудови облаштований газовими опалювальними печами в кількості 1360 одиниць, з яких майже третина експлуатується без автоматики безпеки. Враховуючи підвищений рівень небезпеки пічного опалення, керівник пропонує впровадити в місті “Програму з ліквідації пічного опалення”, для якої є всі необхідні напрацювання.

“Список проблемних питань можна продовжити, але головне, що між нашим підприємством, управлінням житлово-комунального господарства міської ради та відповідною постійною депутатською комісією існує порозуміння та єдиний підхід до їх вирішення”, – акцентував увагу Борис Сергійович.

Структура та персонал підприємства

Наведена характеристика наявного житлового фонду показує, яких значних фінансових, матеріальних та технічних ресурсів потребує його утримання, ремонт та благоустрій. На сьогодні обслуговування житлової забудови здійснюється трьома дільницями з обслуговування житлового фонду, діють аварійно – транспортна служба та обліково-реєстраційний відділ. Житловий фонд обслуговує 252 працівника.

Матеріально-технічне забезпечення

Служби для виконання виробничих завдань мають у своєму розпорядженні:

необхідне спеціальне та зварювальне обладнання, сучасний ручний електроінструмент;

автотракторну техніку, в тому числі й спеціалізовану в кількості 17 одиниць.

Наявність 4-х тракторів та грейферного навантажувача дає можливість забезпечити чистоту житлових мікрорайонів, а в зимовий період розчищати їх від снігу. “На жаль, знос цих основних засобів складає 65% і потребує значних коштів для підтримання їх у робочому стані. Але в поточному році завдяки підтримці міської ради плануємо в деякій мірі поновити автопарк”, – повідомив Б. Мурач.

Фінансово-економічний стан підприємства

За інформацією начальника підприємства, річний обсяг доходів КП “Новозаводське” у 2012 році склав 13 млн. 677 тис. грн. Основним джерелом надходжень були кошти населення на утримання житлового фонду, які склали 92%. Крім того, надавались платні послуги населенню та юридичним особам із прибирання, аварійного обслуговування та перевірки димовентиляційних каналів. Дохід від цих послуг за минулий рік склав 668 тис. грн., або 4,9% всіх доходів.

Загальний розмір перерахованих податків до бюджетів всіх рівнів склав 4,7 млн. грн..

Найбільші витрати підприємством спрямовані на надання послуг із прибирання будинків та прибудинкової території, обслуговування інженерних мереж. Значних фінансових ресурсів вимагало аварійне обслуговування житла, вивезення та знешкодження твердого побутового сміття та обслуговування димовентиляційних каналів.

Поточний та капітальний ремонт

Основним напрямком у роботі підприємства з утримання будинків у безаварійному стані є забезпечення своєчасного технічного обслуговування та проведення поточних і капітальних ремонтів.

За минулий період загальний обсяг робіт склав майже 2,5 млн. грн. Основна увага приділялась ремонту покрівель, інженерних мереж, ліфтів та опалювальних печей. Було відремонтовано покрівлі на 140 будинках. Загальний обсяг вкладень склав 663 тис. гривень.

Проводився ремонт та технічне обслуговування інженерних мереж із заміною запірної арматури та ділянок трубопроводів, ліфтів, опалювальних печей на загальну суму 300 тис.грн. 42 під’їзди отримали ремонт на суму 408 тис.грн.

“Минулий опалювальний сезон поставив оцінку нашій роботі за минулий рік: він пройшов без значних аварій, перебоїв у постачанні тепла, гарячої води та електроенергії”, – зауважив Б. Мурач.

Благоустрій та санітарний стан прибудинкових територій та мікрорайонів

На думку комунальників, основним показником, за яким попередньо оцінює населення роботу житлово-комунальних підприємств, є якість прибирання прибудинкових територій та стан їх благоустрою.

За КП “Новозаводське” налічується майже 120 дворів, прилеглих до житлових будинків різної поверховості, які оснащені близько півтори тисячами елементами малої архітектурної форми та прибудинкового обладнання.

Прибудинкова територія, де здійснюється прибирання, догляд за газонами та зеленими насадженнями включає в себе більше 45 гектарів зелених зон та 300 тис.м2 твердого покриття внутрішньоквартальних проїздів та пішохідних доріжок.

На цій території розміщено 65 дитячих ігрових та 5 спортивних майданчиків. На радість малюкам було встановлено ще 4 нових дитячих майданчики.

Облаштовано 37 майданчиків для збору твердих побутових відходів.

Таке велике будинкове господарство потребує щоденного догляду і неабияких фінансових витрат на його утримання та ремонт. Тільки в минулому році відремонтовано та пофарбовано обладнання 42 дитячих майданчиків, близько 4,5 тис. м2 цоколів житлових будинків: по вул. Стаханівців, 50 років ВЛКСМ, та в центральній частині міста.

Враховуючи те, що діючий тариф не дає можливості виконувати в повному обсязі заплановане, за власної ініціативи працівниками підприємства відремонтовано фасад будинку по вул. Войкова, 40.

За графіком проводилось викошування газонів, вивіз негабаритного сміття, обсяг якого склав за минулий рік 12 тисяч кубічних метрів.

Керівник визнав, що в деяких мікрорайонах, із часів їх забудови, прибудинкове обладнання вимагає іншого ставлення житлових організацій щодо їх технічного стану. Виходячи з цього, підприємством відпрацьований Перспективний план заходів щодо покращення естетичного вигляду 16-го та 22-го кварталів, вул. Любецька – Щорса, 1-ї Гвардійської армії, селищ ТЕЦ, “Шерстянки” та 50 років ВЛКСМ.

На думку Б. Мурача, не все зроблено для того, щоб захистити житло від недбалого, а часом вандального відношення деяких осіб до житлового майна. Поламане прибудинкове обладнання, обмальовані фасади, звалища сміття зводять нанівець зусилля житлових організацій.

Залишаються проблемою аварійні дерева, які представляють реальну загрозу життю та майну мешканців. Виділення підприємству бюджетом міста в минулому році 99 тис. грн. дозволило значно зменшити кількість аварійних дерев, частково ліквідувати зони вітрового підпору димовентиляційних каналів.

Справжнім екзаменом чи підсумком всієї роботи за зиму стали останні вихідні березня. Для ліквідації снігових заносів довелось майже цілодобово працювати, щоб із понеділка забезпечити вивіз сміття з контейнерних майданчиків та з багатоповерхівок. Б. Мурач уточнив, що були випадки, коли від навантажень не витримувала техніка, однак люди все ж таки справились із завданням.

Щодо перспектив цього року, відповідно до “Програми відновлення асфальтового покриття внутрішньо квартальних проїздів”, з міського бюджету на цей рік виділено майже 600 тис. гривень, що дасть можливість відремонтувати 3200 м2 покриття.

З 1-го квітня розпочався місячник із благоустрою територій, на 20 квітня заплановано проведення Дня довкілля. Планом заходів передбачено виконати значний обсяг робіт із прибирання, вивезення сміття та ремонту придомового обладнання.

І хоча погодні умови не завжди сприяли проведенню цих робіт, вже на сьогодні, за інформацією Б. Мурача, прибрано більше половини зелених зон, ліквідовано п’ять несанкціонованих сміттєзвалищ, знесено більше десятка сухих дерев та півсотні одиниць чагарника. Обсяг вивезеного сміття склав 1,5 тис.м3.

Напрямки подальшої роботи підприємства

Враховуючи непрості економічні умови, в яких працює підприємство, з метою покращання його фінансового стану планується розширювати спектр платних послуг, як для населення так і для юридичних осіб.

На підприємстві діє Програма з енергозбереження. В рамках цієї програми зроблено моніторинг витрат електричної енергії на ліфти та освітлення місць загального користування по кожному житловому будинку, впроваджуються заходи з використання енергозберігаючих технологій та обладнання для освітлення місць загального користування.

Запланована сума економії від впровадження енергозберігаючих заходів до кінця 2015 року повинна скласти більше 950 тисяч гривень, що дасть можливість направити ці кошти на подальшу реалізацію інших енергозберігаючих заходів.

Проводиться робота із встановлення покімнатних засобів обліку споживання електроенергії в колишніх гуртожитках. Результат цієї роботи дасть можливість уникнути збитків за рахунок повної компенсації спожитої електроенергії.

Крім співпраці з мешканцями розраховуємо на фінансову допомогу від реалізації загальнодержавної “Програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2012-2015 роки”.

Одним з основних напрямків діяльності підприємства з поліпшення фінансового стану, є робота з боржниками за спожиті комунальні послуги.

З метою удосконалення цієї роботи, підприємством впроваджуються всі доступні методи впливу на боржників, організовуються та проводяться спільні виїзди з представниками Державної виконавчої служби з метою стягнення наявної заборгованості.

Впродовж 2012 року до Державної виконавчої служби було подано 402 судових накази про сплату заборгованості на суму 220 тис. гривень та 140 заяв до суду на видачу судових наказів.

В 2012 році підприємством було укладено з боржниками майже 200 договорів на реструктуризацію боргів по оплаті за спожиті комунальні послуги на загальну суму майже 150 тис. гривень.

Б. Мурач зазначив, що підприємство з розумінням ставиться до проблем, від вирішення яких залежить життєзабезпечення кожної домівки та кожної сім’ї і бачить свою безпосередню участь у подальшому реформуванні житлово-комунального господарства міста.

*До речі, свою історію комунальне підприємство “Новозаводське” Чернігівської міської ради розпочало майже 25 років тому, з 1-го листопада 1988 року. Саме в цей день наказом №96 на той час Чернігівського обласного управління житлового господарства було створене Виробниче об’єднання житлово-комунального господарства Новозаводського райвиконкому.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.