Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 22:05:54

Стан справ у аграріїв Чернігівщини перед стартом посівної

22.03.2013   08:11Агенцiя

В аграрному секторі Чернігівської області активно триває підготовка до проведення весняно-польових робіт, які вирішальним чином впливатимуть на виконання у 2013 році завдань щодо нарощування виробництва зерна та інших культур.

Загалом під урожай 2013 року прогнозується посіяти всіх сільськогосподарських культур на площі 1153,5 тис. га, що на 15,2 тис. га більше, ніж торік. У структурі посівних площ під наступний врожай заплановано збільшення зернових та зернобобових культур до 709,0 тис. га (на 9,0 тис. га більше), технічних – 193,5 тис. га (на 6,2 тис. га більше). Площі посіву картоплеовочевих та кормових культур прогнозується залишити на рівні 2012 року, відповідно 95,5 та 155,5 тис. га.

Одним з важливих напрямків, які мають забезпечити високу врожайність сільськогосподарських культур є внесення оптимальних норм мінеральних добрив. Наразі, для проведення весняних польових робіт накопичено 44,9 тис. тонн поживних речовин або 118% до потреби. Сільгосптоваровиробниками області придбано 833,4 тонн пестицидів (86% до потреби), в тому числі протруйників 45,4 тонн (100% від прогнозованої потреби).

За словами заступника директора Департаменту агропромислового розвитку Миколи Колесникова, необхідно також багато уваги приділити якості заготовленого насіння ярих культур. Воно має бути не нижче другої репродукції. Нині забезпеченість агроформувань насіннєвим матеріалом ранніх зернових культур складає – 158 %. На випадок потреби в весняному пересіві озимих культур створено страхові фонди насіння в обсязі 6,21 тис. тонн.

Необхідно пам’ятати, що першим обов’язковим агротехнічним заходом під час проведення весняно-польових робіт має бути підживлення озимих культур мінеральними добривами. Товаровиробники області вже активно приступили до підживлення рослин урожаю поточного року.

Коментуючи стан справ, директор Департаменту агропромислового розвитку Анатолій Максак сказав: «Ми націлюємо хліборобів області на те, аби цього року не здати завойованих позицій у нарощуванні обсягів виробництва продукції. Всі технологічні прийоми проведення комплексу весняно-польових робіт повинні бути направлені на накопичення та збереження вологи в ґрунті, забезпечення високої продуктивності сільськогосподарських культур і отримання високих врожаїв».


За повідомленням Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини