Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:36:17

Про роботу управління житлово-комунального господарства м. Чернігова

21.03.2013   12:53

Управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської забезпечує реалізацію державної політики у сфері житлово-комунального господарства щодо питань утримання житлового фонду, мереж зовнішнього освітлення, ремонту та утримання вулично-дорожньої мережі, мостів, озеленення, санітарного очищення, підготовки житла до роботи в осінньо-зимовий період та інше. Про його роботу у 2012 році інформував начальник управління житлово-комунального господарства міської ради Володимир Кривенко.

Головним завданням управління він назвав забезпечення ефективної та стабільної діяльності комунального господарства міста, виконання завдань його сталого розвитку, забезпечення якості та повноти надання житлово-комунальних послуг, реалізація завдань ефективної діяльності комунального господарства міста, вирішення актуальних проблем діяльності 12 підпорядкованих комунальних підприємств міської ради, зокрема: КП “Деснянське”, КП “Новозаводське”, КП “ЖЕК-2”, КП “ЖЕК-6”, КП “ЖЕК-10”, КП “ЖЕК-13”, КП “Чернігівводоконал”, КП “АТП-2528”, КП “Зеленбуд”, КП “Дільниця з контролю за благоустроєм міста”, “Комунальне шляхо-будівельне підприємство”, КП “Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування”.

У 2012 році управління працювало над реалізацією 9 діючих програм: “Програма реконструкції (відновлення) покрівель житлових будинків на 2009-2013 роки”, “Програма поводження з побутовими відходами у м. Чернігові на 2008-2012 роки”, “Програма відновлення та реконструкції ігрових та дитячих майданчиків на 2009-2014 роки”, “Програма освітлення міста Чернігова на 2012-2016 роки”, “Програма організації дорожнього руху на автомобільних дорогах, вулицях м. Чернігова на 2008-2014 роки”, “Програма модернізації, ремонту та заміни ліфтів у житловому фонді міста Чернігова на 2008-2015 роки”, “Програма покращання покриття доріг та проїздів у житловій забудові м. Чернігова на 2012-2016 роки”, “Програма охорони тваринного світу, регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у місті Чернігові на 2011-2015 роки”, “Програма реформування та розвитку житлово-комунального господарства м. Чернігова на 2012-2014 роки”, що забезпечують підвищення рівня надання житлово-комунальних послуг, поліпшення їх якості, підвищення рівня благоустрою міста, забезпечення охорони навколишнього середовища.

Протягом року управлінням було підготовлено 11 рішень міської ради, 68 рішень виконавчого комітету, 8 розпоряджень міського голови, надано 304 інформації на виконання розпорядчих документів центральних органів виконавчої влади, надано відповіді на 2 820 листів, запитів та звернень громадян.

Управління ЖКГ Чернігівської міської ради здійснює координацію діяльності комунальних підприємств за наступними напрямками:

Житлове господарство

Житловий фонд міської ради нараховує 1730 житлових будинків загальною площею 4,2 млн. кв. метрів.

Виконання робіт з утримання житлового фонду забезпечували підпорядковані управлінню шість комунальних підприємств: “Деснянське”, “Новозаводське”, “ЖЕК-2”, “ЖЕК-6”, “ЖЕК-10”, “ЖЕК-13”.

У звітному році виконано роботи з капітального ремонту житлового фонду на суму 1715,2 тис. грн., поточного ремонту на суму 9600,2 тис. грн. А саме проведено поточний ремонт 251 під’їзду на загальну суму 2665,648 тис. грн.; поточний ремонт покрівель у 554 житлових будинках на суму 2279,674 тис. грн., з них 258 покрівель відремонтовано у ході підготовки житлового фонду до опалювального періоду та інше.

У ході комплексної підготовки житлово-комунального господарства до опалювального періоду 2012-2013 років проведено обстеження всіх житлових будинків міської ради із 1730 запланованих та виконані відповідні роботи. У тому числі відремонтовано: 33 систем опалення, 25 систем гарячого водопостачання, 110 систем холодного водопостачання, 44 електрощитових, 45 опалювальних печей, здійснено підготовку 43 котелень, 110 теплопунктів, 323,7 км теплових мереж. Виконано капітальний ремонт 6 котелень, 1,8 км теплових мереж.

Згідно з Програмою реконструкції (відновлення) покрівель житлових будинків на 2009-2013 роки у 2012 році фактично виконано обсяг робіт на суму 585,2 тис. грн.

У 2013 році для виконання робіт за цією Програмою передбачено виділити з міського бюджету 4987 тис. грн., що дасть можливість відремонтувати покрівлі 18 житлових будинків.

У житловому фонді міста налічується 1151 ліфтів, установлених у будинках різних форм власності. Технічний стан значної кількості ліфтів у зв’язку з відпрацюванням установленого терміну служби не дає повної гарантії їх безпечності та надійності під час експлуатації.

Обсяг робіт з реалізації Програми модернізації та заміни ліфтів у житловому фонді міста Чернігова на 2008-2015 роки у 2012 році виконано на суму 395,4 тис. грн. За ці кошти профінансовано експертне обстеження ліфтів, виготовлення проектно-кошторисної документації, проведення її державної експертизи, виконано ремонт 8 ліфтів.

На виконання Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства міста Чернігова на 2012 – 2014 роки проведено ряд відповідних заходів у сфері житлово-комунального господарства. Згідно з рішенням Чернігівської міської ради від 31 травня 2012 року здійснено реорганізацію комунальних підприємств. Припинили діяльність комунальні підприємства “ЖЕК-2” та “ЖЕК-6” Чернігівської міської ради шляхом їх реорганізації через приєднання відповідно до КП “Деснянське” та КП “ЖЕК-10” Чернігівської міської ради.

Проведено пропорційний перерозподіл житлового фонду Чернігівської міської ради, нерухомого майна та транспортної техніки.

Ці заходи були здійснені з метою посилення ефективності та вдосконалення роботи комунальних підприємств, забезпечення ефективного управління житлом та поліпшення якості надання послуг з утримання будинків, споруд і прибудинкових територій, більш раціональних витрат коштів з міського бюджету.

На виконання завдань Програми у напрямку роботи щодо створення ОСББ при Чернігівській міській раді з 15 грудня 2011 року діє комісія з питань сприяння розвитку об’єднання співвласників багатоквартирних будинків в м. Чернігові. Районними у місті Чернігові радами разом із управлінням житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради та спілкою членів ОСББ створено консультаційні центри, закріплено для роботи в них відповідних спеціалістів та волонтерів від громадських організацій.

Представниками комісії з питань сприяння розвитку ОСББ в м. Чернігові проводились збори з мешканцями 44 житлових будинків, яким була надана інформація з питань створення ініціативної групи мешканців будинку, процедури створення ОСББ. В обговоренні брали участь мешканці будинків. Частина мешканців згодна створити ОСББ, але при умові проведення капітального ремонту будинку. Інші висловлювались, що їх задовольняє якість послуг, які надають житлово-комунальні підприємства.

Вулична дорожня мережа

В місті нараховується 551 вулиця. Загальна протяжність їх складає 359,3 км.

За звітний період, для покращення благоустрою вулично-дорожньої мережі міста, виконано значний обсяг робіт. Насамперед після осінньо-зимового періоду на 104 вулицях міста виконано поточний ремонт проїзної частини вулиць загальною площею 27,1 тис.кв.м, проведено відновлення 10,4 тис. кв.м дорожньої розмітки на суму 4551,5 тис. грн.

Для покращення експлуатаційного стану ділянок вул. Шевченка, вул. Любецької, вул. Лесі України та ін., виконано капітальний ремонт асфальтобетонного покриття площею 9,4 тис. кв. м. на суму 1497,0 тис. грн.

Щоб забезпечити безпечний рух пішоходів, капітально відремонтовано 3,6 тис.кв. м. асфальтобетонного покриття ділянок тротуарів по вул. Рокоссовського, пр. Перемоги та посадкового майданчика на зупинці громадського транспорту “Музикальна” на суму 702,1 тис. грн.

В 2012 році продовжено роботи по приведенню до належного стану пішохідного огородження вул. Рокоссовського, вул. 50 років СРСР, вул. Щорса, пр. Миру, на це використано 216,1 тис. грн., за рахунок яких відремонтовано та відновлено 3,8 км огорожі.

Виконувався ремонт штучних споруд вуличної мережі міста, зокрема: капітальний ремонт пішохідного мосту через р. Десна на загальну суму 304,3 тис. грн., поточний ремонт трьох мостів по вул. Шевченка (Красний міст), вул. Г. Полуботка та пр. Перемоги на загальну суму 47,0 тис. грн., поточний ремонт чотирьох підземних переходів на суму 99,6 тис. грн.

Для забезпечення стабільного функціонування зливової каналізації на вуличній мережі міста у 2012 році було спрямовано 1802,1 тис. грн., за рахунок яких здійснювалися заходи по утриманню очисних споруд та зливової каналізації, проводилося гідродинамічне очищення 2,5 кммереж зливової каналізації по вулиці Пухова, вул. Доценка, вул. Рокоссовського, вул. 50 років СРСР, вул. Толстого, вул. Незалежності, вул. Шевченка, проспекту Миру, проспекту Перемоги, провулку Молодіжному, виконувався ремонт 20 зливоприймальних колодязів та поновлено 15 решіток на мережах зливової каналізації.

В межах Програми організації дорожнього руху на автомобільних дорогах, вулицях міста Чернігова на 2008 – 2014 роки, для збільшення пропускної спроможності транспортних вузлів, ліквідації аварійно-небезпечних ділянок автомобільних доріг та утримання в належному стані засобів регулювання дорожнього руху проведені наступні заходи:

– відшкодування витрат на експлуатацію та утримання засобів регулювання дорожнього руху – 910,8 тис. грн.,

– капітальний ремонт засобів регулювання дорожнього руху – 349,5 тис.грн., із них 233,5 тис. грн. на заміну й встановлення 525 шт. дорожніх знаків та 116,0 тис. грн. на капітальний ремонт світлофорних об’єктів на перехресті вул. Рокоссовського – вул. 50 років СРСР, вул. Музикальної – вул. Щорса з встановленням додаткового пішохідного світлофору, та в районі магазину “Союз” по вул. Шевченка з облаштуванням звуковим зумером для людей з вадами зору;

– поточний ремонт дорожніх знаків та ремонт 30 модулів світлофорних обєктів – 59,70 тис. грн.;

– виготовлення проектно – кошторисної документації на будівництво світлофорних об’єктів на перехресті вул. Ріпкинської – вул. Старобілоуської, вул. Київської – вул. Мстиславської – 67,27 тис. грн. та на встановлення антени радіозв’язку для АСКАДР – 9,9 тис. грн.

З метою поліпшення транспортно-експлуатаційного стану доріг та проїздів у житловій забудові міста Чернігова, підвищення безпеки руху, сприяння екологічно збалансованому розвитку міста рішенням Чернігівської міської ради прийнята Програма покращення покриття доріг та проїздів у житловій забудові м. Чернігова на 2012-2016 роки.

У минулому році “Програмою покращення покриття доріг та проїздів у житловій забудові м. Чернігова на 2012-2016 роки” передбачено фінансування з міського бюджету на капітальний ремонт покриття доріг та проїздів у сумі 1585,9 тис.грн., на поточний ремонт у сумі 764,7 тис. грн.

Фактично у 2012 році виділено коштів на капітальний ремонт – 1000,0 тис.грн. та на поточний ремонт – 764,7 тис. грн.

Загальний обсяг виконаних робіт з капітального ремонту складає 1934,1 м2на суму 380346,27 грн. Загальний обсяг виконаних робіт з поточного ремонту складає 2188,2 м2 на суму 428560,73 грн.

Зовнішнє освітлення міста

В звітному році для покращення освітлення вуличної мережі, житлових районів та зон відпочинку міста, в рамках цільової Програми освітлення м. Чернігова на 2012-2014 роки виконано робіт на суму 686, тис. грн. Ці кошти дозволили провести:

– реконструкцію мереж зовнішнього освітлення Центрального парку культури та відпочинку на суму 291,4 тис. грн., з встановленням 82 світильників із енергозберігаючими лампами, заміною 4,7 тис. м кабелю і дроту на ізольовані та 72 електроопори;

– реконструкцію мереж зовнішнього освітлення вул. Одинцова на суму 93,2 тис. грн., із встановленням 50 світильників з енергозберігаючими лампами, заміною 1,1 кмкабелю і дроту на ізольовані;

– реконструкцію шаф управління мережами зовнішнього освітлення міста на суму 287,3 тис. грн., з встановленням 35 виконавчих пунктів з пристроями телемеханічного контролю та виводом на автоматизований комп’ютерний диспетчерський пункт.

 

Санітарна очистка та благоустрій міста

 

Протягом року у місті утворилось понад 123,1 тис. тонн твердих побутових відходів, які вивезені та захоронені на полігоні твердих побутових відходів, що розташований на території Чернігівського району (с. “Масани”).

В літній період комунальним підприємством “АТП-2528” проводились роботи по згрібанню та вивезенню піску та побутового сміття з прибардюрної частини вулиць. Ефективно, у дві зміни, працювала придбана у 2011 році універсальна машина “Глобус” по підмітанню прибардюрної частини вулиць.

Кожен день на прибиранні зупинок громадського транспорту, тротуарів, пішохідних переходів працювало 39 двірників та 10 вантажників.

Комунальним підприємством “АТП-2528” для обробки вулично-дорожньої мережі міста в зимовий період заготовлено 7,3 тис. тонн пісчано-сольової суміші, підготовлено 53 одиниці спеціалізованої снігоприбиральної техніки, яка була задіяна на посипання, підмітання та вивезення снігу.

Для покращення контролю за поводженням з твердими побутовими відходами розроблено проектно-кошторисну документацію “Влаштування вагової та дезбар’єру на Чернігівському полігоні твердих побутових відходів”. В 2012 році по даному проекту виконані роботи на суму 81,2 тис. грн.

Існуюча система санітарного очищення міста не забезпечує належного санітарного стану міських територій, тому в 2013 р. планується розробка нової схеми санітарної очищення та прибирання м. Чернігова.

На підвищення рівня благоустрою міста у 2012 році проводилися наступні заходи.

До початку купального сезону було підготовлено пляж “Золотий берег”, що передбачає комплекс робіт з підготовки берегової зони р. Десна в районі пляжу та прилеглої території до належного санітарного стану, обладнання рятувального та медичного постів на пляжі. На ці роботи з міського бюджету використано 99,0 тисяч гривень. Також до належного санітарного стану були приведені інші місця відпочинку біля води, які мають статус “зон відпочинку” – в районі готелю “Брянськ”, човнової станції, за пішохідним мостом, у районі Лісковиці та Ялівщини.

На виконання Програми відновлення та реконструкції дитячих ігрових та спортивних майданчиків на 2009-2014 роки в м. Чернігові у 2012 році встановлено 18 комплектів дитячого ігрового обладнання :

КП “Деснянське” Чернігівської міської ради – 5 майданчиків;

КП “Новозаводське” Чернігівської міської ради – 4 майданчика;

КП “ЖЕК-6” Чернігівської міської ради – 3 майданчика;

КП “ЖЕК-2” Чернігівської міської ради – 2 майданчика;

КП “ЖЕК-10” Чернігівської міської ради – 4 майданчика.

Загальна вартість виконаних робіт – 384 157,8 грн. Фактично оплачено у 2012 році – 148 668,7 грн. Заборгованість на 01.01.2013 р. – 235 489,1 грн.

Екологічною інспекцією, структурним підрозділом комунального підприємства “АТП-2528”Чернігівської міської ради, протягом 2012 року постійно проводилась робота з виявлення порушників законодавства у сфері благоустрою населених пунктів, поводження з відходами та роз’яснювальна роботу серед населення щодо шляхів зменшення негативного впливу відходів на навколишнє природне середовище. Одним з показників ефективної роботи екологічної інспекції є збільшення кількості укладених договорів приватними домоволодіннями на вивезення твердих побутових відходів.

На прибирання та догляд за зеленими зонами, доріжками у 2012 році з бюджету виділено 3578,3 тис. грн. Своєчасно виконувались роботи по санітарному прибиранню зелених зон парків, скверів, бульварів та зелених зон вулиць міста. Систематично прибирались місця масового відпочинку населення в межах міста.

 

“Зелене” господарство

 

На утримання “зеленого” господарства міста в рамках “Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства міста Чернігова на 2012-2014 роки” з бюджету міста виділено 4100 тис. грн. Ці кошти було витрачено на оплату послуг, а саме

видалення та обрізку дерев (видалено 1670 дерев) на загальну суму 1697 тис. грн.;

облаштування квітників – 45 соток на суму 332,6 тис. грн.;

садіння дерев в кількості 255 одиниць та 1155 кущів на загальну суму 170 тис. грн.;

лікування каштанів – 886 одиниць на суму 172 тис. грн.;

влаштування вертикального озеленення на Алеї Героїв та в сквері Попудренка – 60 одиниць на суму 57 тис. грн.;

Для визначення реального стану зелених насаджень була проведена (частково) інвентаризація зелених зон міста.

Своєчасно проводились роботи по догляду за доріжками, садовими лавами, урнами та квітниковим оформленням в парках, скверах та бульварах нашого міста.

Охорона навколишнього природного середовища

На виконання заходів Програми поліпшення екологічного стану м. Чернігова на 2011-2015 роки, відповідно до робочого проекту “Розчищення русла р. Стрижень на ділянці від проспекту Перемоги до вул. Київської”, у середині 2012 року розпочаті роботи з розчищення русла річки та її поглиблення. Роботи спрямовані на збільшення проточності води, тобто поліпшення санітарних умов.

На полігоні твердих побутових відходів у 2012 році:

– розпочаті роботи за проектом “Будівництво установки для утилізації рідких токсичних відходів на полігоні твердих побутових відходів (р-н Масани), Чернігівського району”. Виконавець робіт – ТзОВ “Комфорт Еко”, визначений за результатами процедури відкритих торгів. Протягом 2012 року виконано робіт на суму 725,6 тис. грн. Проведено загально-будівельні роботи з улаштування фундаменту, зведення стін та перекриття станції очистки рідких виробничих відходів;

– відповідно до умов договору між управлінням житлово-комунального господарства та ВАТ “Облтеплокомуненерго”, за власні кошти останнього, (у відповідності із проектно-кошторисною документацією “Збір та утилізація звалищного газу на Чернігівському полігоні твердих побутових відходів”) у минулому році проведено роботи з буріння свердловин по І карті. Очікуваний термін виконання робіт та вводу в експлуатацію І черги – кінець 2013 року.

Протягом року проводився моніторинг забруднення підземних та поверхневих вод у районі ставків-накопичувачів рідких промислових відходів та сміттєзвалища м. Чернігова р-н Масани.

ТОВ МНТЦ “Екологія-2005” проведено аналіз стану забруднення атмосферного повітря м. Чернігова пересувними джерелами забруднення (автотранспортом).

На виконання Програми охорони тваринного світу, регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у м. Чернігові на 2011-2015 роки було зроблено наступне.

Управління житлово-комунального господарства міської ради отримало необхідну дозвільну документацію для будівництва пункту тимчасового утримання тварин.

Згідно із запитом до Міністерства екології та природних ресурсів України про виділення коштів з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища у 2012 році для здійснення заходу “Будівництво пункту тимчасового утримання тварин вул. Любченка на земельній ділянці, яка знаходиться в постійному користуванні”. Кошти для будівництва були виділені в грудні місяці, але згідно бюджетного кодексу 29.12.2012 року в повній сумі були повернуті до державного бюджету. В січні 2013 року направлений запит до Міністерства екології та природних ресурсів України, про виділення коштів з Державного фонду ОНПС для здійснення природоохоронного заходу “Будівництво пункту тимчасового утримання тварин вул. Любченка на земельній ділянці, яка знаходиться в постійному користуванні”.

Кладовища

Комплекс робіт з утримання кладовищ та надання ритуальних послуг виконує комунальне підприємство “Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування” Чернігівської міської ради.

На території міста Чернігова існує 11 кладовищ, з яких 5 закриті для поховання на підставі відповідних рішень, на 6-ти кладовищах поховання померлих продовжується.

Основним діючим кладовищем міста є “Яцево”. Щорічно проводиться поховання близько 2 840 померлих. У 2012 році здійснювались роботи з розширення території кладовища (ІV черга) згідно з актом на право постійного користування земельною ділянкою. Також постійно виконуються роботи з підтримання у задовільному стані пам’ятників та намогильних споруд загиблим під час бойових дій на всіх кладовищах міста.

Володимир Кривенко назвав також проблемні питання управління, серед яких: недостатня кількість кваліфікованих кадрів інженерних спеціальностей як в управлінні, так і на підприємствах, недостатнє фінансування галузі та недосконалість нормативно-правової бази.

Через застосування для населення тарифів, які не відшкодовують витрат підприємств житлово-комунального господарства на їх виробництво, послуги з водопостачання, водовідведення, теплопостачання, обслуговування будинків, споруд та прибудинкової території залишаються збитковими.

Загальними проблемними питаннями щодо утримання та ремонту житлового фонду є недостатні обсяги фінансування робіт з капітального ремонту покрівель, ліфтів, внутрішньобудинкових мереж, стиків стінових панелей, утеплення стін. На цей час не врегульовано питання здійснення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтажу, транспортування та монтажу) загально будинкових засобів обліку води і теплової енергії.

Проблемним питанням в частині благоустрою вулично-дорожньої мережі міста та забезпечення безпеки дорожнього руху залишається недофінансування. Капітальний ремонт асфальтобетонного покриття виконується в незначних обсягах. Поточний ремонт, що виконується для підтримання проїзної частини вулиці в експлуатаційному стані, фінансується тільки на 30-40% від потреби. У зв’язку з цим не відновлюється верхній шар покриття доріг, асфальтобетонне покриття втрачає пластичність, стає крихким й інтенсивно руйнується.

На сьогодні не вирішене питання передачі засобів регулювання дорожнього руху, зокрема світлофорних об’єктів, із державної власності у комунальну, що заважає виконанню робіт по їх утриманню належним чином.

Начальник управління на підсумок зазначив, що попри існуючі проблеми, підприємства житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради виконують свої завдання, забезпечуючи необхідні умови для життєдіяльності населення міста.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини