Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 16:38:00

Плата за землю є вагомою статтею доходів місцевого бюджету

01.03.2013   11:24

На скільки цивілізовані земельні відносини в обласному центрі – розмова з начальником ДПІ у м. Чернігові ДПС Федором Уляненком.

Федір Уляненко

Федір Уляненко

Які категорії  платежів включає у себе плата за землю?

Відповідно до Податкового кодексу  плата за землю включає у себе дві категорії платежів: земельний податок, його сплачують власники земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійні землекористувачі, орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Її орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Хто повинен  сплачувати податок на землю?

Головне у відносинах у сфері плати за землю правильно визначити, хто є платником, а хто ні. Платниками податку є:

  • власники земельних ділянок - юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), які відповідно до закону набули права власності на землю в Україні, а також територіальні громади та держава щодо земель комунальної та державної власності,
  • землекористувачі - юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності, у тому числі на умовах оренди.

Землекористувачі можуть сплачувати як орендну плату, так і земельний податок. Не є платниками земельного податку платники єдиного податку. Але тільки у разі, коли земля використовується ними для провадження підприємницької діяльності.

Як визначається база оподаткування земельного податку?

База оподаткування залежить від того, чи проведена нормативно-грошова оцінка землі чи ні. Якщо нормативно-грошова оцінка землі проводилася, то базою оподаткування є нормативна грошова оцінка земельної ділянки з урахуванням коефіцієнта індексації. Якщо нормативно-грошова оцінка не проводилась, базою оподаткування є площа земельних ділянок.

Як визначаються ставки земельного податку?

Визначення ставок оподаткування  земельним податком також залежить від того, чи проведена нормативно-грошова  оцінка землі, чи ні. А також від  низки інших факторів, а саме: місцезнаходження земельної ділянки (у межах населеного пункту чи поза межами), чисельності населення населеного пункту, цільового призначення земельної ділянки.

Ставки дуже різноманітні, тому наводити тут порядок їх встановлення не зовсім доцільно.

Які категорії фізичних осіб звільняються від сплати податку на землю?

Від сплати земельного податку звільняються: інваліди І та ІІ групи, фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років, пенсіонери, ветерани війни, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи (згідно закону). При цьому, таке звільнення поширюється на одну земельну ділянку у межах граничних норм. Податок нараховується таким громадянам тільки за площу земельної ділянки, яка перевищує встановлені межі граничних норм. Також, від сплати земельного податку звільняються фізичні особи, які надають землю в оренду платнику фіксованого сільськогосподарського податку (тимчасово, на період дії цього податку).

Чи  подають декларацію з плати за землю звичайні громадяни?

Ні не подають. Нарахування  плати за землю фізичним особам здійснюється податковою службою, яка до 1 липня поточного року надсилає платнику податку податкове повідомлення-рішення. На його підставі громадяни сплачують земельний податок.

Чи  має право на пільгу по земельного податку громадянин, у якого відсутні документи на право власності або користування земельною ділянкою (документи на оформленні)?

Право на пільгу мають  власники землі, право власності  яких посвідчено відповідними документами (державним актом) та даними земельного кадастру. Таким чином фізична  особа отримає право на пільгу лише після оформлення державного акту. Разом з цим, відсутність належного документального оформлення права власності не звільняє таку фізичну особу від обов’язку сплати податку на землю, оскільки така фізична особа фактично користується земельною ділянкою.

Фізична особа володіє землею. Інша фізична  особа володіє будівлею, яка розташована  на цій землі. Між ними укладений  договір оренди землі. Хто сплачує  плату за землю?

У цьому випадку орендар земельної ділянки сплачує орендодавцю (власнику земельної ділянки) орендну плату відповідно до договору оренди, а власник земельної ділянки сплачує земельний податок до бюджету.

Як  сплачувати податок на землю у разі переходу права власності від одного власника до іншого?

Попередній власник сплачує податок за період з 01 січня до початку того місяця, в якому він втратив право власності на земельну ділянку. Новий власник сплачує земельний податок з місяця, в якому він набув права власності на земельну ділянку.

Як  податківці впливають на самовільне захоплення землі?

Це питання більше у компетенції органів місцевого  самоврядування.

На закінчення нашої розмови  хочеться нагадати землекористувачам, що земельний податок сплачується  протягом 60 календарних днів з дня отримання повідомлення – рішення (у цьому році це – 29 серпня).

Такий платник має право виконати обов’язок по сплаті податку достроково, але не пізніше вказаного терміну.

Довідка: Загальна площа земель у Чернігові становить понад 7850 га. У місті обліковуються 1393 юридичних осіб – землекористувачів та землевласників земельних ділянок (загальна площа - 2647га) та 30095 громадян  землекористувачів. У 2012 році до бюджету м. Чернігова  надійшло 85,5 млн. грн. плати за землю.

Розмову вела Ірина Берегова

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини