Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 21:46:24

Зустріч жінок-науковиць «Жінки та дівчата – вчені Чернігівської області»

11.02.2022   17:43Агенцiя

8 лютого у великому читальному залі Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбулася зустріч жінок-науковиць під назвою «Жінки та дівчата – вчені Чернігівської області», приурочена до Міжнародного дня жінок і дівчат у науці.

Це свято почали відзначати з 2016 року. Як зазначено в резолюції 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН від 22 грудня 2015 року, воно засноване «для того, щоб досягти повного і рівного доступу жінок і дівчаток до науки, а також забезпечити гендерну рівність і розширення прав і можливостей жінок і дівчат».
Споглядаючи портрети видатних науковців у шкільних чи університетських кабінетах, ми бачимо, що це – переважно чоловіки. Тому історія жінок-науковиць – не просто історія досягнень. Це історія спротиву та боротьби, історія, що існує "незважаючи на".

Організатори заходу – Чернігівська ОУНБ ім. В. Г. Короленка й ГО «Спілка жінок Чернігівщини». Зустріч відбулася у форматах онлайн та офлайн. Для участі в ZOOM-конференції зареєструвалося близько 60 осіб. Це і доповідачки, і небайдужі до наукових досягнень жінки Чернігівщини. Чимало учасниць були присутні й у залі бібліотеки. Ініціювала проведення заходу Асоціація жінок-вчених під керівництвом кандидатки економічних наук, доцентки, членкині Президії ГО «Спілка жінок Чернігівщини» Світлани Задорожної. Вона ж була і модераторкою заходу.
З вітальним словом до учасниць зустрічі звернулися голова ГО «Спілка жінок Чернігівщини», директорка ПрАТ "Чернігівпобутрадіотехніка» Олена Пекуровська; заступниця директора з наукової та інноваційної роботи Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка Алла Мальована; кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри історії України, археології та краєзнавства НУ «Чернігівський колегіум» ім. Т. Г. Шевченка, членкиня Президії ГО «Спілка жінок Чернігівщини» Лариса Юда.

Бібліографічний огляд літератури «Жінки-вчені Чернігівщини» провела головна бібліотекарка Чернігівської ОУНБ імені В. Г. Короленка Надія Заваліна, яка детально зупинилася на наукових досягненнях науковиць Чернігівщини ХІХ – початку ХХ століття. Презентуючи книжкову виставку «Жінки та дівчата – вчені Чернігівщини», доповідачка звернула увагу на наукову літературу про жінок-учених цього періоду, а особливо – на нові надходження, які зберігаються у фондах бібліотеки. У своєму виступі пані Надія згадала і про Христину Алчевську, і про Варвару Андріанову-Перетц, і про Лідію Деполович, Ірину Коцюбинську, Євгенію Спаську, Софію Русову та багатьох інших відомих особистостей, чиї імена внесені до переліку видатних жінок Чернігівщини в межах проєкту «Видатні жінки Чернігівщини». Загалом їх тридцять. Реалізація цього проекту була започаткована торік ГО «Спілка жінок Чернігівщини», Чернігівською ОУНБ ім. В. Г. Короленка й Навчально-науковим інститутом історії та соціогуманітарних дисциплін імені О. М. Лазаревського і триває цьогоріч.
Інформаційно-тематичний виступ «Сила світла Віри Богданівської-Попової» запропонувала до уваги учасниць заходу викладачка кафедри кримінального права та правосуддя НУ "Чернігівська політехніка" Анжеліка Толкач. Пані Анжеліка підготувала цікаву презентацію про нашу землячку, авторку «Початкового підручника хімії», яка народилася на Коропщині і стала першою жінкою-хіміком у Російській імперії.

Досягнення жінок-учених Чернігівщини презентували також доцентка економічних наук, професорка, завідувачка кафедри теоретичної та прикладної економіки Жанна Дерій і докторка педагогічних наук, професорка, завідувачка кафедри кібербезпеки та математичного моделювання Юлія Ткач (НУ "Чернігівська політехніка"); кандидатка історичних наук, доцентка кафедри історії України, археології та краєзнавства Навчально-наукового інституту історії та соціогуманітарних дисциплін імені О. М. Лазаревського, археологиня Олена Черненко; докторка технічних наук, завідувачка кафедри хімії, технологій та фармації, професорка Ірина Курмакова й докторка педагогічних наук, професорка кафедри біологічних основ фізичного виховання, здоров’я і спорту, заступниця декана з навчальної роботи Ганна Жара (НУ "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка). Ніжинський державний університет ім. М. Гоголя представляли викладачка, доцентка кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Юлія Кузьменко й аспірантка 3-го курсу спеціальності «Середня освіта», голова ради аспірантів і молодих учених Наталія Івахно. Від Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. К. Д. Ушинського до заходу долучилися докторка педагогічних наук, доцентка кафедри природничо-математичних дисциплін та інформаційно-комунікаційних технологій в освіті Наталія Євтушенко й кандидатка психологічних наук, доцентка, завідувачка кафедри психології Ольга Буковська. ВП НУБіП України "Ніжинський агротехнічний інститут" представляли кандидатка економічних наук, доцентка факультету агротехнологій та економіки Галина Македон і кандидатка економічних наук, старша викладачка кафедри менеджменту та аграрної економіки Інна Дворник, а Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН (ІСМАВ НААН) – кандидат сільськогосподарських наук, старша наукова співробітниця лабораторії рослинно-мікробних взаємодій Олена Шаховніна.

Усі жінки надзвичайно активні і мають величезні наукові надбання. Наприклад, Ірина Курмакова досліджує метали та «лікує» їх, Юлія Ткач забезпечує безпеку інформації та навчає цього своїх студентів, а Наталія Івахно має дев’ять власних методичних розробок для викладання української літератури у старших класах. Ольга Буковська досліджує психологію реабілітації військовослужбовців, видала власні посібники, має наукові праці. Ганна Жара приділяє увагу вчителеві, теми її досліджень – «Учитель у системі неперервної педагогічної освіти», «Як уникнути професійного вигорання», «Бачити свою цінність як учителя».

Приємний момент зібрання – книги, подаровані бібліотеці. Наталія Євтушенко передала до нашого фонду два примірники своєї монографії «Система підвищення кваліфікації вчителів природно-математичних предметів у післядипломній освіті: Україна і Республіка Польща», а Ганна Жара – видання «Технології індивідуального здоров’язбереження і профілактика професійного вигорання вчителя» та «Порадник для куратора, або Як навчити студента бути здоровим та успішним».


    Отже, підсумовуючи нашу зустріч, можна сказати, що жінки Чернігівщини надзвичайно продуктивно та енергійно працюють у царині науки. На черзі – нові винаходи, нові наукові конференції.
    Книжкова виставка працюватиме ще протягом тижня. Усі охочі можуть завітати до читального залу та ознайомитися з нею. Адже Міжнародний день жінок і дівчат у науці припадає на 11 лютого.

За додатковою інформацією звертатися:
Надія Заваліна, головна бібліотекарка відділу документів із гуманітарних наук,
тел. (0462) 67-61-97
 

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини