Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 23:16:38

ОТГ Чернігівщини перетворюють бібліотеки на культурні центри

23.05.2018   10:58Агенцiя

Третина об’єднаних тергромад Чернігівщини взяли "під своє крило" публічні бібліотеки і розвивають їх з наміром перетворити на культурні центри населених пунктів.

Про це на семінарі "Розвиток молодіжного культурного простору громад"  повідомила представниця департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Ліна Артюхова. Захід відбувся в Чернігівському Центрі розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС), створеному за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України,  повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні в мережі бібліотечних закладів області відбуваються значні зміни, пов’язані з децентралізацією та створенням ОТГ. Змінюються власники бібліотек, деякі заклади реорганізовуються, частина закривається. Тринадцять ОТГ із 37-ми існуючих забрали собі бібліотеки з усіма їхніми проблемами. І такі громади, як Деснянська, Кіптівська, Вертіївська роблять ремонти, покращують матеріально-технічну базу, намагаються бібліотеки осучаснити. Хочу відмітити також Сновську громаду, яка написала проект, заробила кошти і спрямувала їх на розвиток бібліотек", - розповіла Артюхова.

За її словами, бібліотеки, особливо в сільських населених пунктах, мають стати осередками вільного спілкування і проведення дозвілля для населення різних вікових категорій. Роботі з молоддю закладам слід приділяти особливу увагу і працювати в таких напрямах як правове, патріотичне, екологічне виховання, пропаганда здорового способу життя тощо.

Як зазначила директор Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка Інна Аліференко, бібліотеки області, яких налічується 710 закладів, мають безліч проблем. Та ті, що потрапили до складу ОТГ, за належної підтримки, можуть і повинні стати культурними центрами громад і надавати їх жителям різноманітні послуги. Однак, додала директор, частина керівників ОТГ не бачать цей потенціал і не знають, як його використовувати.

З метою розповісти про нього та позитивний досвід розвитку публічних бібліотек в ОТГ і проводився  сьогоднішній семінар. На нього прибули представники громад - заступники керівників і начальники відділів культури, а також директори бібліотек. Їх ознайомили з роботою обласного молодіжного центру, готового співпрацювати з сільськими бібліотечними закладами, розповіли, де брати гроші на розвиток. Зокрема, радник з питань децентралізації Чернігівського ЦРМС Людмила Чабак поінформувала присутніх про міжнародні програми та внутрішні проекти, до яких можна долучитися і отримати грантові кошти.
Читайте також: Медичні послуги на рівні громади: як це працює

Друга частина семінару була виїзною. Учасники заходу побували в Кіптівській ОТГ, де ознайомилися з досвідом реалізації молодіжної та культурної політики, а також організації роботи публічних бібліотек у сільській місцевості.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами – Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує  реформу децентралізації та її секторальні напрямки.
 

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини