Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:25:37

Міський Палац культури - осередок культурного життя міста

27.12.2017   08:22

Міський Палац культури поступово перетворюється на головний концертний майданчик міста, який приймає у себе українських, зарубіжних зірок, театральні постановки, фестивалі та конкурси, на базі якого функціонують гуртки різної творчої направленості: класичні, сучасні та спортивні танці, вокальні студії, студії дитячого розвитку, вивчення іноземних мов, інші творчі об’єднання. Про основні напрямки діяльності Палацу інформувала на розширеній міській нараді директор підприємства Ірина Должикова.

Оновлення минулого року матеріально-технічної бази (крісла, білий одяг сцени, виставкове обладнання), придбання звукового та освітлювального обладнання розширило можливості Палацу. Так за 2017 рік проводиться  на 21% більше культурно-мистецьких заходів ніж за аналогічний період минулого року (на 31 захід більше). Підприємство отримало можливість приймати театральні вистави, масштабні фестивалі, організовувати виставки.

За розробленою на замовлення Палацу у 2016 році проектно-кошторисною документацією у звітному періоді будівлю Палацу було облаштовано сучасною системою відео нагляду та спостереження, пожежною сигналізацією та системою оповіщення будівлі, що не тільки дозволило посилити контроль за дотриманням громадського порядку та збереженням майна, але передусім підвищило безпеку відвідувачів та дітей.

У звітному періоді було завершено роботи з ремонту санвузлів, що дало можливість забезпечити належні санітарно-гігієнічні умови для дитячих колективів, які функціонують на базі Палацу. Це більше 2 тисяч дітей. Для артистів відремонтовані санвузли біля гримерних кімнат.

Тривають роботи з реконструкції прилеглої території з улаштуванням автостоянки для автомобілів відвідувачів. Автостоянка вже функціонує, однак наразі роботи призупинені у зв’язку з коригуванням проекту реконструкції прилеглої території. Наступного року прилегла територія матиме сучасний та естетичний вигляд. Заплановано також озеленення території.

Завдяки вжитим заходам (капремонт системи опалення, заміна вітражів та дверей вхідної групи на енергоефективні, реконструкція системи опалення концертної зали (в рамках якої улаштовано індивідуальне опалення концертної зали) чернігівці звикають до Палацу як до концертного майданчика, де відбуваються цікаві заходи, адже в залі тепло, комфортні крісла, є автостоянка, працює гардероб, доступні інші послуги.


У результаті підвищення іміджу Палацу та якості надання послуг за рахунок минулорічних капіталовкладень цього року зросла дохідна частина, яка формується за рахунок культурно-мистецької діяльності, здачі в оренду приміщень, надання інших послуг.

Основним напрямком діяльності підприємства є концертно-розважальна діяльність. У цілому, очікувані доходи від проведення культурно-мистецьких заходів зросли на 144% у порівняні з відповідним показником за 2016 рік і складуть 1128,0 тис. грн. З них 38,4 тис. грн отримано від реалізації білетів на культурно-мистецькі заходи, що майже втричі більше, ніж за аналогічний період минулого року (у 2016 р. – 13,2 тис. грн)

За звітний період до Палацу завітало чимало відомих українських та зарубіжних зірок і колективів (гурти «Ляпіс-98», Без Обмежень, Тартак, Брутто, Пані Валькова, Димна суміш, Ліга сміху та інші).

Цього року підприємство змогло на високому організаційному рівні прийняти у себе ряд фестивалів Міжнародного та Всеукраїнського рівня, а це більше тисячі учасників з різних міст України та з-за кордону. Цьому сприяло облаштування автостоянки, адже з’явилася можливість розташувати десятки автобусів; нові санвузли, температурний режим приміщення та кадрові зміни, а саме введення в штат гардеробника, білетера, адміністратора, що забезпечує тим самим належне обслуговування учасників.

 (Серед них найбільші: V Всеукраїнський хореографічний фестиваль «PLANETA dance fest», Міжнародний фестиваль бойових мистецтв, Всеукраїнський вокально-хоровий фестиваль-конкурс «Сівер ArtFest», Всеукраїнський фестиваль-конкурс «DAS-Fest», Міжнародний фестиваль східних танців «АЗХАР», Міжнародний фестиваль-конкурс дитячої та юнацької творчості «Яскрава країна»).

Також Палац отримує дохід і від здачі приміщень в оренду. Більша частина площі Палацу використовується для проведення концертної діяльності (зали, гримерні), для занять творчих колективів (танцювальні зали та балетні класи), а частина здається в оренду.

Цього навчального року до вже існуючих творчих колективів Палацу були залучені ще 4: фольклорний гурт «Калита», центр сучасного танцю «Альянс», балетна студія «Аврора», дитяча танцювальна студія «Ажур».

Ці відомі творчі колективи міста постійно беруть участь у загальноміських святах, заходах Палацу, а також є організаторами та учасниками міських, всеукраїнських та міжнародних фестивалів і конкурсів.

Цього року при Палаці почала функціонувати сучасна студія звукозапису, яка дає можливість вокалістам та виконавцям створювати якісні аудіо записи, робити аранжування до пісень.

Загалом, від оренди приміщень підприємство планує отримати у звітному періоді 404,4 тис. грн (6,0% доходу). Це майже на третину (27,5%) більше ніж за минулий рік.

З лютого поточного року Палац долучився до пілотного проекту Мінюсту зі скороченої реєстрації шлюбу, «Шлюб за добу», внаслідок чого додатковий обсяг надходжень коштів склав 290,0 тис. грн за період з лютого по 15 грудня 2017 року.

Працівники Палацу за цей час організували близько 400 весіль. Це один з кращих показників реалізації проекту в Україні. У тому числі 25 весіль організовані для учасників АТО, для яких реєстрація шлюбу складає лише 85 копійок державного мита.

Усього очікуваний дохід підприємства за 2017 рік планується у сумі 6705,8 грн, з яких 4808,0 тис. грн складає бюджетна дотація, а 1897,8 тис. грн – дохід від безпосередньої діяльності підприємства.

У порівнянні з показниками дохідної частини Палацу за 2016 рік обсяги чистого доходу від реалізації продукції збільшились на 377,3 тис. грн  (50,2%), а в цілому за останні 2 роки спостерігається тенденція до поступового підвищення показників дохідної частини.

Отримані доходи Палацу використовуються для забезпечення його господарської діяльності та виконання поставлених завдань, зокрема слугують додатковим джерелом покриття витрат на оплату праці частини працівників та спрямовуються на інші потреби підприємства.

За 2017 рік очікувані витрати підприємства розподілились наступним чином:
- на матеріальні витрати (комунальні послуги, паливо, придбання матеріалів господарського призначення, миючі засоби, канцелярські товари) – 1540,5 тис. грн.
- на оплату праці (включаючи відрахування із заробітної плати) – 3625,6 тис. грн;
- амортизаційні відрахування – 594,0 тис. грн.
- інші витрати (земельний податок, вивіз сміття, послуги банку, витрати на зв'язок, оплата лікарняних за рахунок підприємства) – 508,3 тис. грн.

Оплата комунальних послуг у звітному періоді на 100% профінансована з бюджету, при цьому земельний податок у розмірі 118,3 тис. грн підприємство оплатило за власні кошти у повному обсязі.

У зв’язку з отриманням підприємством певного обсягу чистого прибутку, який повинен бути спрямований на поліпшення матеріально-технічної бази, за рахунок власних коштів були здійснені поточні ремонти: облаштований зал для проведення державної реєстрації шлюбу в рамках Пілотного проекту, відремонтовані приміщення загального користування.

Підприємством впроваджуються заходи з енергозбереження. Зокрема,  ведеться робота із заміни ламп розжарювання на економні ЛЕД-лампи. Завдяки ремонту системи опалення, заміні старих батарей на нові, заміні вітражів, спостерігається загальна тенденція до зменшення споживання теплової енергії.

Найбільша стаття витрат Палацу - це витрати на оплату праці, які плануються на рівні 47,4% від усіх витрат підприємства.

Гранична чисельність штатних одиниць Палацу сімдесят три цілих і сімдесят п’ять сотих. Однак за рахунок того, що частина працівників працює на умовах неповного робочого часу та за сумісництвом середньооблікова чисельність штатних працівників  за 2017 рік склала 59  працівників, а середня кількість зовнішніх сумісників - 27 чоловік (третина штату).

Середня заробітна плата працівників Міського Палацу культури у 2017 році – на рівні 3691,00 грн.

Шістдесят чотири цілих і п’ять десятих  працівників - це творчі посади (артисти та керівники аматорських колективів).

При палаці функціонує 7 аматорських колективів, це 13 ставок керівників, які отримують заробітну плату з бюджету відповідно до діючого законодавства. При цьому, враховуючи встановлену на сьогодні граничну штатну чисельність Палацу, на професійних артистів припадає лише 23,25 (двадцять три цілих і двадцять п’ять сотих) ставок.

11 травня 2017 року відбулася презентація професійного муніципального духового оркестру та балету Палацу. Якісний підбір нових кадрів та організація робочого графіку дали змогу новоствореному оркестру Чернігів-Band підготувати яскраву програму та взяти учать у культурно-мистецьких заходах міста.

З бюджету за 2017 рік буде профінансовано загалом 71 відсоток (2043,4 тис.грн) заробітної плати Палацу, в основному це творчі одиниці. 29 відсотків (836,2 тис. грн) оплачує саме підприємство за рахунок отриманого доходу.

Художньо-режисерська група та артисти Палацу активно беруть участь  у підготовці та проведенні загальноміських свят (Новорічні свята, відкриття туристичного сезону, День пам’яті та примирення, відкриття скверу Богдана Хмельницького, День міста, та ін.)

Палац організовує урочистості та концертні програми до професійних та державних свят: День працівників житлово-комунального господарства, День вчителя та ін.

У результаті кадрових змін Палац отримав можливість готувати не лише звичайну концертну програму, але і яскраві мюзикли, новорічні казки для дітей.

Особливо директор підприємства відзначила роботу художньо-режисерської групи Палацу під час підготовки та проведення фестивалю-конкурсу «Чернігів the best». Конкурс відбувався у три етапи з березня по вересень і завершився грандіозним концертом на Красній площі на День міста.

Загалом за 2017 рік за участю колективів Палацу та на його сцені проведені 203 культурно-мистецьких заходи, з них виїзних 110, що на третину більше у порівнянні з показником минулого року.

11 заходів проведені на пільговій безоплатній основі (за узгодженням із міською радою). Так, підприємство долучилося до благодійного марафону по збору коштів на лінійний прискорювач для обласного онкодиспансеру.

Закуплене минулого року виставкове обладнання дало змогу забезпечувати постійно діючі виставки на різні тематики у вестибюлі та фойє Палацу. Експозиція змінюється мінімум двічі на місяць завдяки залученню художніх шкіл міста, музеїв, відомих фотографів міста. Також організовуються і тематичні виставки до святкових заходів та державних урочистостей, виставки дитячого малюнка. Для прикладу, вже традиційним став конкурс-виставка фоторобіт до Дня міста, цього року він відбувся вдруге.

У серпні 2017 року підприємство підтримало ініціативну групу громадян Чернігова та взяло участь у написанні проекту сприяння відбудові та сталому розв’язанню проблем ВПО та постраждалого від конфлікту населення в Україні до Міжнародної організації з міграції (МОМ). Реалізація проекту, що отримав назву «Чернігів – синергія успіху», розпочалася з листопада 2017 року.

В результаті долучення до проекту Палац отримав додаткове оновлення матеріально технічної бази: радіо мікрофон, кольоровий принтер, фотоапарат, ростові ляльки мульт-героїв, новорічні костюми діда мороза та снігурки.

Поряд з позитивними змінами Ірина Должикова назвала ряд проблемних питань, які стоять перед підприємством.

Відсутність транспортного засобу. Адже наразі Палац самотужки не може перевезти навіть комплект апаратури, якщо захід відбувається за межами підприємства.

Транспортна розв’язка. Важливим питанням є недостатня кількість громадського транспорту, маршрут якого проходить повз Палац та недостатньо довгий графік його роботи. Концертні програми закінчуються у своїй більшості біля 21.00 і вже в цей час глядачам важко роз’їхатися по домівках через відсутність громадського транспорту. (Через зупинку Палацу проходять лише маршрути тролейбусу №1 та №4, автобуси №1, 2а).

Рекламні місця. Також проблемним питанням є відсутність рекламних місць Палацу по місту. Це надзвичайно ускладнює інформування населення про заходи, що відбуваються як у Палаці, так і про загальноміські свята, заходи.

Сьогодні в Палаці активно проходять новорічні свята. Режисерська група, колективи та артисти Палацу підготували для діточок захопливу подорож до казкової країни Дідуся, де вони зможуть зануритися у чарівну атмосферу та отримати незабутні враження від безпосереднього спілкування з казковими героями, адже окрім цікавої музичної казки у фойє функціонує резиденція Дідуся. На час проведення новорічних вистав налагоджена ефективна співпраця з тролейбусним управлінням, яке скоригувало режим курсування транспорту для забезпечення організованого під’їзду дітей до Палацу.


За інформацією Міського Палацу культури

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини