Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:15:02

Вийшла унікальна книжка про Ічнянщину

11.12.2017   08:17

Днями в Ічні відбулося велике мистецьке свято, організоване Історико-краєзнавчим товариством «Ічнянщина» та Фондом Віталія Шевченка за участю районного об’єднання літераторів «Криниця».

Програма свята складалася з двох частин: вшанування цьогорічного лауреата нашої літературно-мистецької премії імені Олекси Стороженка та презентація дуже унікальної книжки – «Ічнянщина: першоджерела. Історія краю в документах».

Тож у переповненій залі районної школи мистецтв зібралися краєзнавці, письменники, численні шанувальники літератури, мистецтва та історії і гості. Це свято об’єднало людей різних поколінь – від учнівської молоді до ветеранів праці. Завітали очільник оргкомітету премії імені Олекси Стороженка, голова редколегії видань з історії краю Віталій Шевченко, директор Міжнародного фонду Івана Франка Ігор Курус, керівник громадської організації «Українська ініціатива» Юрій Косенко, виконавчий директор Фонду Віталія Шевченка Іван Неживий, експерт центру «Інформаційне суспільство» Віталій Сокур, доктор філософії та науковий редактор цієї книжки Олександр Неживий та делегація Прилуцького краєзнавчого товариства ім. В. І. Маслова. Вів чудову презентацію голова Історико-краєзнавчого товариства «Ічнянщина»  Микола Терещенко.

Голова журі Станіслав Маринчик оголосив ім’я лауреата премії імені Олекси Стороженка 2017 року. Ним стала обдарована поетеса Ніна Штанько-Ткаченко з села Монастирище Ічнянського району. В. Ф. Шевченко та С. Г. Маринчик тепло привітали Ніну Андріївну, вручили їй диплом, нагрудний знак лауреата та грошову премію. А пані Ніна виступила із вдячним словом та цікаво продекламувала свої чудові вірші.

А потім відбулася презентація книги «Ічнянщина: першоджерела. Історія краю в документах». Виступили її автори-упорядники Микола Терещенко та Віталій Шевченко.

Микола Терещенко тривалий час працював на Крайній Півночі, в Якутії, на Далекому Сході, в Сибіру. 1997 року повернувся в рідне місто й активно зайнявся краєзнавством, дослідженням архівних документів і літературною творчістю. Автор книжок «На життєвих роздоріжжях» і «Неможливо забути» та численних публікацій у колективних збірниках. Лауреат премій імені Степана Васильченка та Василя Плюща.

Віталій Шевченко – член національних творчих спілок журналістів, письменників, краєзнав­ців. Народний депутат України 2, 3, 4 скликань (1994–2005); голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (2005-2009). Уродженець Ічні, почесний громадя­нин нашого міста. Автор понад 20 книг. Лауреат багатьох літературно-мистецьких премій. Засновник Фонду В. Шевченка, що випускає книжки з історії Ічнянщини. Заслужений журналіст України.

Микола Терещенко продемонстрував присутнім нове видання, розповів про задум і роботу над підготовкою цієї книжки. Вона створювалася протягом семи років. Спочатку з’явилося бажання зібрати все, що з давніх-давен писалося в різноманітних джерелах про терени нашого сучасного району. Крок за кроком, зернинка до зернинки  збирався матеріал з друкованих видань ХІХ-ХХ ст. та фондів архівних установ. Декілька років щотижня днями працював в архівах, але це не лише нелегка праця, а й захоплюючий процес і самоосвіта (щоб знайти цікавий матеріал для висвітлення подій з історії району, довелося переглянути сотні томів документів, значна частина яких від часу погано читалося!). Багато матеріалів для цієї книжки надали наші земляки, які поділилися документами з домашніх архівів, фотографіями та місцевими археологічними знахідками.

Добродій Микола щиро вдячний за співпрацю і науку працювати Віталію Шевченку. «Без нього просто б не було цієї книжки! І я сподіваюся на подальшу роботу з видання нових історичних матеріалів», – сказав Микола Терещенко.

А Віталій Шевченко відзначив: «Кожен край має багату історію, її треба відкривати для себе та доносити до людей. За таку добру справу і взявся наш Благодійний Фонд, започаткував видання книг історико-краєзнавчого характеру про Ічнянщину. Зібрані архівні документи, фотографії, рукописи з історії краю. Є матеріали з епохи козаччини, родоводи сімей, щоденники. Взагалі, матеріалів надійшло стільки, що можна видати ще не одну книжку».

Вчитель гімназії ім. С. Васильченка Алла Грицай переконана, що завдяки новій книзі, учні отримали можливість поглибленого вивчення історії не тільки за підручниками. Багатьох вона надихне на дослідження та написання історії свого села, міста, рідної місцевості. Працівник районної бібліотеки ім. Степана Васильченка Надія Прочай відзначила, що за роки своєї роботи бачила багато цікавих краєзнавчих матеріалів, однак із книги, котра презентується, дізналася багато нового. Це – безцінний подарунок для ічнянських краєзнавців, вчителів, бібліотекарів, музейних працівників та дослідників рідного краю. Цей доробок заслуговує бути представленим на нагородження літературною премією ім. М.  Коцюбинського. Привітали появу книжки голова Ічнянської райради Григорій Герасименко, очільниця Ічнянської об’єднаної територіальної громади Оксана Андріанова, засновник козацького Соколиного хутора Микола Череп, голова громадського об’єднання «Народна рада Ічнянщини» Віталій Чешко, голова Прилуцького історичного товариства «Краєзнавець» Тетяна Ващенко, а також громадські активісти Діна Самойленко, Олеся Реута, Олександр Рутченко…

На святі відбулася і ще одна пам’ятна подія. За дорученням Міжнародної літературно-мистецької Академії України, письменник, публіцист, кінорежисер, кінодраматург Станіслав Маринчик вручив очільнику громадської організації «Українська ініціатива» Юрію Косенку диплом-посвідчення члена Академії та почесну нагороду – міжнародну патріотичну медаль Івана Мазепи – за значну громадську і творчу діяльність. А Почесним дипломом Академії відзначений віце-консул Республіки Гвінея в Україні, президент ВГО «Африканська Рада в Україні» Іса Діалло Садіо – за власні талановиті публікації, значну громадську і меценатську діяльність та популяризацію української літератури в Африці.


Наталія Іванькова, член Історико-краєзнавчого товариства «Ічнянщина»

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини