Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:43:49

Спадщина ЮНЕСКО: чи увійдуть до її Переліку архітектурно-історичні перлини Чернігова?

15.11.2017   09:04Агенцiя

Відповідь на це питання сьогодні шукали учасники «круглого столу» з підготовки номінаційного досьє для включення місцевих історичних та культурних об'єктів до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Провів засідання перший заступник голови обласної ради, керівник робочої групи з підготовки вищезазначеного досьє Валентин Мельничук.

Від імені представницького органу Придесення очільник щиро привітав учасників заходу та висловив особливу вдячність поважним гостям, які, незважаючи на зайнятість, прибули до древнього Чернігова, щоб разом із членами робочої групи, громадськістю обговорити значиме для збереження історично-архітектурної спадщини, ефективного розвитку туризму, наповнення бюджету краю, питання. Зокрема: Нелі Куковальській - генеральному директору Національного заповідника «Софія Київська»; Олені Юрченко-Микиті – голові Комісії Громадської ради при Міністерстві культури України з питань культурної спадщини та культурних цінностей; Марині Соловйовій – голові громадської організації «Андріївсько-пейзажна ініціатива»; Ірині Никифоровій – заступнику голови ГО «Андріївсько-пейзажна ініціатива»; Нагайку Тарасу – керівнику ГО «Переяславський скарб»; Олександру Колибенку – заступнику генерального директора Національного заповідника «Переяслав».

За словами Валентина Мельничука, питання включення історичної частини м. Чернігова до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО на сьогодні є вкрай актуальним і важливим. Отож шукати шляхи його вирішення необхідно спільно за саме такими актуальними «круглими столами». Адже їх мета - систематизація пропозицій, вироблення конкретних напрямів та основних дій для досягнення головного результату – включення місцевих історико-архітектурних перлин до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Він також наголосив, що Чернігівщина займає одне з провідних місць в Україні за кількістю пам'яток культурної спадщини, яких на її теренах налічується більше дев'яти тисяч, в числі яких є архітектурні пам'ятки домонгольського періоду, що мають більш ніж тисячолітню історію...

Привітав учасників «круглого столу» та висловив свої думки щодо вирішення обговорюваного питання і директор Департаменту культури і туризму, нацональностей та релігій ОДА Олександр Левочко...

В ході обговорення цікаві та проблемні аспекти вирішення порушеного питання висловили члени робочої групи з підготовки номінаційного досьє для включення місцевих історичних та культурних об'єктів до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО: співголова робочої групи, заступник керівника Громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації Тамара Петрова; представник ГО «Громадська ініціатива» Олександр Гашпар; голова комітету з питань сім'ї та захисту прав дітей Громадської ради при ОДА Наталія Проскуріна; кандидат історичних наук, професор, директор Навчально-наукового Інституту історії, етнології та правознавства імені О. Лазаревського Олександр Коваленко; доктор історичних наук, професор кафедри історії України Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Сергій Леп'явко; генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Юрій Соболь; голова Комітету з питань охорони та використання культурної спадщини Громадської ради при облдержадміністрації Костянтин Ягодовський, інші учасники.

Звучали різні поради, коментарі, зауваження, співзвучні і не зовсім, проте найбільш цікавими і реальними для втілення, на думку більшості, були сприйняті пропозиції столичних науковців та громадських активістів. Особливо згуртувала більшість учасників «круглого столу» промова генерального директора Національного заповідника «Софія Київська» Нелі Куковальської, яка поінформувала присутніх про свій вагомий досвід у цій роботі.

На її переконання, напрацювання, які здійснила робоча група, створена декілька років тому при Чернігівській ОДА, не пройшли, так званий екзамен на «зрілість», із цілого ряду причин і, насамперед, через те, що попереднє номінаційне досьє для включення місцевих історичних та культурних об'єктів до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО було виключно об'єктним (приміром, лише кілька древніх історично-архітектурних споруд)... Але ж подібних об'єктів-номінацій, ще навіть і древніших та набагато крупніших на нашій планеті - сотні. І тому, на думку фахівця, «пробитися» в цей перелік не дуже просто. Саме тому науковець запропонувала інший та більш раціональний підхід до вирішення справи – висунути історичний центр Чернігова, до складу якого входить територія древнього Дитинця з історичними архітектурними спорудами, в тому числі й домонголького періоду, зелені зони з культовими, культурними та іншими спорудами на правому березі Десни, в номінацію Переліку ЮНЕСКО «Культурний ландшафт». Наслідком цього, на переконання Нелі Куковальської, після проходження всіх необхідних процедур з підготовки номінаційного досьє для включення історичного центру Чернігова до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, може бути позитивний результат.

У свою чергу, перший заступник голови обласної ради, керівник робочої групи Валентин Мельничук висловив зустрічну пропозицію: доєднати до проекту ще й цілісний ансамбль Новгород-Сіверського архітектурного заповідника, що дало б поштовх для змагальності обох міст за внесення своїх історичних перлин до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та принесло б користь в інфраструктурному розвитку обом міським громадам.

На завершення роботи «круглого столу» його учасники дійшли згоди щодо продовження більш інтенсивної роботи над підготовкою номінаційного досьє для включення історичного центру Чернігова в номінацію «Культурний ландшафт», яку було одобрено в ході зібрання, до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО із широким залученням міської влади та місцевих науковців.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини