Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 11:45:35

Літописець селянського життя

19.09.2017   15:45Агенцiя

19 вересня святкує 80-річний ювілей відомий письменник і громадський діяч, засновник і незмінний редактор журналу «Літературний Чернігів» Михась Ткач.

Михась Ткач народився 19 вересня 1937 року в селі Ленінів­ка (до 1924 р. – Сахнівка) Менського району на Чернігівщині. Батько не повернувся з війни, тож мати сама піднімала на ноги трьох синів. Всього довелося зазнати в дитячі роки: голод, злидні, нестача одягу і взуття.

Після закінчення семирічки М. Ткач деякий час працював у колгоспі обліков­цем рільничої бригади, служив в армії. Демобілізувавшись, закінчив вечірню середню школу, Ніжинський технікум механізації й у 1964 році приїхав до Чернігова. Спочатку поглиблював свої знання в жанрі живопису самотужки, а згодом вступив до Московського університету мистецтв на факультет малюнка і живопису (заочно). Працював художником в історичному музеї імені Василя Тарновського, будівельному тресті, після закінчення навчання – в будівельному технікумі  майстром, виконробом, інженером-проектувальником. Створював проекти індивідуальних будинків. Видав технічну книгу «Ремонт і спорудження будинків на замовлення населення». Тоді ж з’явилися перші образки, новели. Дебютував у журналі «Вітчизна» у 1973 році оповіданням «Неспокій».

Перша книга прози «Сонячний полудень» побачила світ у видавництві «Молодь» у 1979 році.

На початку 90-х років ХХ століття М. Ткач був активним учасником заходів, спрямованих на утвердження нашої незалежності. Ініціював об'єднання місцевих літераторів і за підтримки колег створив незалежну громадську організацію – літературну спілку «Чернігів» та заснував журнал «Літературний Чернігів», який редагує до сьогоднішнього дня.

У ці роки вийшли друком його повісті та оповідання ­«Святковий ранок», «Дике поле», «Гірка ягода калини», «Веселий Штанько», «Відлуння душі», «Багряні громи», «Осінні акорди», «На зламі століть», «Анюта», «Зимові сюрпризи», «Ласий ведмідь», «Спадок».

Член Національних спілок письменників та журналістів України. Заслужений працівник культури України. Лауреат Міжнародної премії імені Григорія Сковороди, імені Миколи Гоголя, обласної літературної премії імені Михайла Коцюбинського.


http://kotsubinsky.org/news/litopisec_seljanskogo_zhittja/2017-09-19-1027

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини