Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:13:41

"Нетлінне "Слово…" вкотре пролунало у літописному Новгород-Сіверському

19.06.2017   08:33

Цієї суботи на древній та мальовничій Новгород-Сіверській землі відбулося традиційне Міжнародне літературно-мистецьке свято «Нетлінне «Слово...». За доброю традицією літописне місто над Десною щороку збирає великий загал дослідників, істориків, митців, артистів, молоді та усіх бажаючих доторкнутися до історії Київської Русі.

Відвідали цьогоріч урочистості і почесні гості, серед яких перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, заступник голови-керівник апарату Наталія Романова, директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Олександр Левочко, представники місцевої виконавчої та представницької влади, відомий письменник, член Національної спілки письменників України Юрій Сбітнєв.

Крім того, до святкування приєдналися і депутати обласної ради – члени постійної комісії з питань освіти, науки, культури та інформаційної сфери Алла Ковтун, Людмила Бойко та Тетяна Ковальчук на чолі із Сергієм Журманом. Варто відзначити, що народні обранці Чернігівщини невипадково завітали на свято, адже напередодні в Новгород-Сіверському проходило виїзне засідання зазначеної комісії, під час якої депутати відвідали низку об’єктів культурної сфери, ознайомилися із досягненнями та проблемами, які існують в гуманітарній галузі громади.

Розпочався літературно-мистецький захід із покладання квітів до пам’ятника Жертвам фашизму, огляду території архітектурного комплексу Спасо-Преображенського монастиря та знайомства із його багатовіковою історією. Учасники дійства побували у Спасо-Преображенському соборі, піднялися на Північну вежу, з якої відкривається надзвичайної краси краєвид на безкраї простори чарівної Новгород-Сіверської природи.

Перед гостями на території комплексу розгорнулась яскрава історична вокально-хореографічна композиція, яка повернула присутніх у далекі часи Київської Русі. Лунали українські народні пісні у виконанні артистівобласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Офіційна делегація побувала також у музеї «Слово о полку Ігоревім», де оглянула тематичні виставки археологічних пам’яток, стародавніх ікон, стародруків, обладунків воїнів, а також нову експозицію «Слово..» в монументальному мистецтві та графіці».

Далі святкова програма продовжилась на території міського парку ім. Т.Г. Шевченка, де розгорнулась головна сцена «Нетлінного «Слова...».

На початку мистецького заходу присутні вшанували хвилиною мовчання світлу пам’ять загиблих Героїв, які ціною свого життя стримують агресію на сході, даруючи радість мирного життя своєму рідному краю. Свідченням того, що місцева громада шанує своїх хоробрих воїнів є те, що у травні цього року під час проведення виїзного засідання координаційної ради з національно - патріотичного виховання при облдержадміністрації було висаджено іменні дерева на честь героїв Новгород-Сіверщини, які поклали своє життя за Батьківщину.

Почесне право відкрити літературно-мистецький захід було надано Наталії Романовій, яка від імені керівництва ОДА привітала усіх учасників гостей потужного і легендарного свята, наголосивши, що давня Новгород-Сіверська земля заслуговує на те, щоб про неї знали всюди, бо вона є духовною основою та осередком генетичної пам’яті нашого народу.

Валентин Мельничук, звертаючись до присутніх, передав щирі вітання громаді від їх знаного земляка, другого Президента України Леоніда Кучми, який сприяв відродженню архітектурно-історичних пам’яток, розбудові інфраструктури рідного краю. Перший заступник голови обласної ради зауважив, що із часів князя Ігоря північна столиця Київської Русі була духовним ядром Чернігово-Сіверщини, славилася своїми хоробрими і працьовитими людьми. За словами Валентина Мельничука, яскравим свідченням того, що новгород-сіверці є надзвичайно працьовитими людьми та мають золоті руки є те, що їм вдалося відродити Спасо-Преображенський монастир, провести важливі археологічні розробки. Наостанок він висловив побажання, щоб «Нетлінне «Слово...» розширило географію його учасників, долучивши до святкувань і колективи з європейських країн.

Голова постійної комісії з питань освіти, науки, культури та інформаційної сфери обласної ради Сергій Журман відзначив, що славетна Новгород-Сіверська земля дала життя багатьом відомим діячам культури, мистецтва, а також патріотам та захисникам України, пам'ять яких сьогодні вшановували хвилиною мовчання. Він побажав усім присутнім міцного здоров’я, злагоди та найголовніше – миру, який є запорукою розвитку та процвітання нашої держави.

З вітальним словом до учасників заходу звернулись також Новгород-Сіверській міський головаОлег Бондаренко, голова Новгород-Сіверської районної ради В'ячеслав Кауфман, в.о. голови Новгород-Сіверської районної державної адміністрації Неля Чугаєва та Шосткинський міський голова Микола Нога.

Після цього розпочалась концертна програма, під час якої пролунали виступи у виконанні артистів та музичних колективів Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм: академічного народного хору, тріо бандуристок капели бандуристів ім.О.Вересая, заслуженого артиста України Сергія Сулімовського, лауреата міжнародних конкурсів Ольги Печко, а також заслуженого працівника культури України Світлани Пилипенко.

На завершення почесні гості свята оглянули виставки майстрів народної творчості та промислових підприємств Новгород-Сіверського району.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини