Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 10:15:05

У бібліотеці Короленка зашепотіли ніжно квіти пелюстками… ФОТОрепортаж

24.05.2017   11:27Агенцiя

23 травня в Чернігівській ОУНБ ім. В.Г. Короленка відбулось відкриття виставки світлин "І шепочуть ніжно квіти пелюстками…" відомого чернігівського фотографа, члена Асоціації спортивних журналістів України, секретаря Чернігівської обласної організації Національної спілки фотохудожників України Віктора Кошмала.

Народився фотохудожник у Бахмачі. Вищу освіту здобув в ЧНПУ ім. Т.Г. Шевченка. Фотографуванням захопився ще в дитинстві, коли хрещений батько на 12-річчя подарував йому фотоапарат.

  Талановитого фотомайстра знають не лише в Чернігові, а й в Україні та за її межами. Він учасник і переможець всеукраїнських та міжнародних фотоконкурсів, неодноразовий призер конкурсів Національного Олімпійського комітету. Зокрема, в 2016 році зайняв 2 місце серед професіоналів.

  Тематика творчості митця найрізноманітніша, кожна світлина має свій неповторний настрій. Об'єктив фотохудожника вміє оживляти тихі вулички старовинного міста, дає можливість почути церковні дзвони храмів, дарує пахощі квітів. Більшість образів виконано з посмішкою, почуттям симпатії та добра. Але особливо приваблива для фотохудожника тема рідної Чернігівщини, людей, котрі тут живуть, та краса, яка їх оточує.
  Віктор Кошмал з когорти тих людей, котрим доля подарувала можливість зупиняти неоціненні миттєвості життя та дарувати цю красу людям.

  На фотовиставці "І шепочуть ніжно квіти пелюстками…" представлено 17 світлин, де зображені портрети звичайних польових квітів, первоцвітів. Проходячи повз фотографії мимоволі відчуваються і теплий сонячний ранок, і запах духмяного різнотрав'я, і роса, що застигла на листі. Легко показати зовнішню красу, але щоб передати характер кожної квітки, розкрити її самобутність – треба мати художній смак і бути майстром своєї справи.
  Віктор Кошмал присвятив виставку своїй коханій дружині Зої, з якою в шлюбі вже понад сорок років. "Фотоапарат завжди зі мною, – зізнається фотохудожник, – і просто неможливо пройти повз красу, яка поруч з нами. Запах лугової трави і квітів рано вранці окриляє тебе, наповнює енергією та натхненням."

  З відкриттям виставки митця привітали його учні та відомий чернігівський фотохудожник Олександр Тасиць, побажавши творчого натхнення та нових цікавих вернісажів.
  Заслужений журналіст України, член НСФУ Юрій Хромушин відмітив: "Там де Віктор Кошмал, завжди панує свято, а його посмішка та позитивна енергетика неодмінно передаються всім присутнім. Я не припиняю дивуватися, звідки у кращого фоторепортера Чернігівської області та України стільки енергії, щоб крім своєї основної діяльності він ще знаходив час і сили на пейзажі та квіти."

  Тетяна Баженова, чернігівська майстриня, заслужений майстер народної творчості, привітала фотохудожника з відкриттям виставки власною поезією про природу та зазначила: "На виставці можна побачити справжній патріотизм – любов митця до природи Чернігівщини."
  "Дуже приємно, що зала бібліотеки прикрасилася роботами, які додадуть гарного настрою всім користувачам, – відмітила директор ЧОУНБ ім. В.Г. Короленка Інна Аліференко. – Весняний настрій – те, чого не вистачає зараз в нашому житті. Велика подяка митцю за чудову виставку."

  Бібліотека запрошує всіх мешканців та гостей міста переглянути фотовиставку та послухати шепіт квіткових пелюсток про красу рідного краю, яку подарував читачам талановитий фотохудожник Віктор Кошмал.

Текст –Катя Скрипка,
Фото – Олена Попович

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.