Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:25:39

У Держархіві презентували книгу "У роки неволі"

04.02.2017   10:44Агенцiя

3 лютого, у Державному архіві Чернігівської області презентували збірник документів і матеріалів «У роки неволі. Листи, спогади, свідчення громадян Чернігівщини про перебування в неволі в роки Другої світової війни».

250 примірників книги видано наприкінці 2016 року коштом обласного бюджету в рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2016-2020 роки за результатами конкурсу рукописів місцевих авторів.

Збірники отримали бібліотеки області.

— Проведена масштабна робота, щоб книга «У роки неволі» потрапила до широкого кола читачів. Це своєрідний історичний посібник Другої світової війни. Він особливий, адже сам по собі являє збірку документів — листів, спогадів, свідчень громадян Чернігівщини про перебування в неволі у Німеччині. Це книга пережитого, сповнена болю, безнадії та надії водночас. Як її оцінити — це особиста справа кожного читача, — зазначила заступник голови — керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова.

У заході взяли участь рецензенти книги — директор обласного історичного музею імені В. В. Тарновського Сергій Лаєвський та викладач обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського Лідія Несторенко.

Збірник зібрав найцікавіші документи з 15 фондів та науково-довідкової бібліотеки Держархіву області. 248 документів об’єднано у шість розділів збірника. Це майже 30 фотопортретів, групових фото, близько 50 сканованих першоджерел.

Презентовані документи характеризують агітаційну кампанію загарбників з метою використання українських трудових ресурсів в економічних інтересах Третього Рейху. Вони є прямим доказом насильницького характеру вивезення до Німеччини майбутніх остарбайтерів, а також розкривають правду про їх життя в неволі, характеризують ставлення радянської системи до репатріантів. Зокрема, у книзі подано листування колишніх в’язнів концтаборів.

Директор Держархіву області Раїса Воробей висловила сподівання, що презентована збірка стане ще одним документальним інформаційним джерелом для всіх, кому небайдужа історія рідного краю.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини