Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:35:29

Історичний музей презентує невідомі факти Голокосту на Чернігівщині

28.01.2017   11:57Агенцiя

Щороку 27 січня весь світ вшановує пам’ять жертв Голокосту – одного з найбільших злочинів проти людяності.

У переддень Міжнародного дня пам’яті у Військово-історичному музеї – філії Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського зібралися представники єврейської громади області, очевидці трагедії, науковці та небайдужа громадськість, щоб взяти участь у відкритті тематичної фотодокументальної виставки «Пом’яни, Господи, жертв катастрофи і героїв її. …Що йдеш в останню путь – не кажи!».

– Назва виставки поєднує в собі рядки з поминальної молитви жертв Голокосту «Ізкору» та вірша в’язня Вільнюського гетто поета Хірша Гліка, що пізніше став гімном єврейських партизан, – розповіла співробітник історичного музею Вікторія Мудрицька.

Експозиція розповідає про ізольовані частини міст – гетто, які під час окупації формувались і на Поліссі. Ці території відводилися для тимчасового проживання євреїв та слугували своєрідними «проміжними зонами» на шляху людей до знищення.

На території Чернігівщини, яка перебувала під час нацистської окупації в зоні військової адміністрації, єврейське населення почали вбивати одразу після захоплення області. Існували лише тимчасові гетто відкритого типу (не огороджені квартали), де люди очікували на вирок. Найбільш відомі з них у Сновську (вересень-листопад 1941 року) та у Прилуках (вересень-жовтень1941 року –20 травня 1942 року).

Про страшні події минулого присутнім розповіли очевидці трагедії – малолітні в’язні. Яків Сокольський, який разом із сім'єю перебував у Холминській в'язниці, дивом залишився живий. Саме дослідженню даної теми він присвятив свою працю «Книга пам'яті євреїв Чернігівщини, які загинули в роки Другої світової війни». Його доробок також представлений на виставці.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.