Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:12:04

Дев’ятеро земляків – лауреати премії імені Пантелеймона Куліша

29.12.2016   08:04Агенцiя

Серед нинішніх достойників – поет, Шевченківський лауреат Леонід Горлач. Леоніда Никифоровича відзначено за визначний внесок в українську літературу. Директор музею імені П. Куліша Юрій Блоха з Борзнянщини став лауреатом за подвижницьку пропаганду творчості Пантелеймона Куліша та Ганни Барвінок.

Гурт «Смоляни» (Ольга Євченко, Микола Перець та Роман Кизюн) із Чернігівщини відзначено за значну творчу, патріотичну та благодійну діяльність і пропаганду української пісні. Письменниця Ольга Пилипчук, землячка з хутора Мотронівка Борзнянського району (зараз вона мешкає на Полтавщині, в м. Кременчук, та не забуває про рідне Придесення) нагороджена за поетичну збірку «На гостину до Куліша». А письменниця Людмила Шутько, у серці котрої дві Батьківщини – Україна та Італія, стала лауреатом завдяки новій книжці оповідань для дітей «Чи є душа у дерева?» (українською мовою). Посмертно нагороджені поет і прозаїк, автор книжок для дітей із Чернігова Василь Струтинський та письменник, перекладач, науковець, професор із Києва, уродженець Чернігівщини Володимир Ільїн. Їх відзначено за подвижницьку літературну діяльність.

Також почесну нагороду тепер отримали: письменник, Шевченківський лауреат, киянин Валерій Шевчук, письменник та науковець, професор із Канади Марко-Роберт Стех, поет і прозаїк Володимир Шовкошитний із Києва, лужицькі письменник Бенедикт Дирліх і публіцист Альфонс Вічас із Німеччини, письменники з Канади Олена Жукова та Михайло Співак, перекладачі з групи «MARa»: Роксана Кжемінська (Англія), Анна Кочень, Маріанна Хлопек-Лабо та Катажина Таргош (Польща), польський поет і прозаїк Марек Вавжинський. Посмертно нагороджені видатні письменник, перекладач Василь Барка та славіст-мовознавець, Шевченківський лауреат Юрій Шевельов (Шерех), які мешкали в США.

Лауреатами стали і поетеса, науковець Марія Моклиця та художниця Вікторія Федина (Луцьк), львів’яни: поет і прозаїк Микола Петренко та  фотохудожник Василь Пилип’юк, письменник Василь Кузан (Закарпаття), поет та журналіст Ярослав Савчин (Прикарпаття), письменник Михайло Лукінюк (Київ), поетеса Ольга Сотник (Черкащина), тележурналісти Марія Андрушко і Віталій Фетисов (Луцьк), священик Василь Погорецький (Тернопільщина), письменниця Адель Станіславська (Івано-Франківськ) та письменник Наіль Муратов (Одеса).

Ця престижна міжнародна відзнака заснована 1 березня 2011 року – за сприяння НСПУ та міжнародних громадських організацій, – для розвитку вітчизняного книговидання і підтримки українських письменників, митців, науковців, журналістів, працівників культури та освіти, громадських діячів і меценатів, які мешкають в Україні та за кордоном.

З 1 листопада 2014 р. засновником Літературно-мистецької премії імені Пантелеймона Куліша стала Міжнародна літературно-мистецька Академія України, котра об’єднує відомих письменників, перекладачів, науковців, журналістів та громадських діячів із 52-х держав.
Серед лауреатів минулих років – Іван Плющ, Василь Голобородько, Михайлина Коцюбинська, Володимир Базилевський, Рауль Чілачава, Віра Вовк, Василь Слапчук, Михайло Сидоржевський, Євген Нахлік, Сергій і Тетяна Дзюби, Євген Баран, Анна Багряна, Іван Корсак, Кшиштоф Савіцкі, Ееро Балк, Христо Черняев, Томаш Вашут, Фотіні Папаріга та інші відомі письменники, науковці, громадські діячі з України, США, Великобританії, Канади, Німеччини, Греції, Бразилії, Італії, Фінляндії, Угорщини, Болгарії, Чехії, Польщі, Грузії, Росії, Ізраїлю, Македонії.

Нині Комітет із нагородження Літературно-мистецькою премією імені Пантелеймона Куліша сформовано в такому складі:
Ігор Павлюк – голова журі, письменник, доктор наук із соціальних комунікацій, провідний науковий співробітник Інституту літератури імені Тараса Шевченка Національної Академії Наук України, професор кафедри української преси Львівського національного університету ім. Івана Франка; Василь Слапчук – письменник, критик, кандидат філологічних наук, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, почесний громадянин Луцька і Волині; Анна Багряна – українська письменниця та перекладач, лауреат міжнародних і національних літературних премій; Ріта Кіндлерова (Чехія) – перекладач української класики, зокрема романів Оксани Забужко, чеською мовою; Сергій Дзюба  –  знаний письменник, журналіст, перекладач, президент Міжнародної літературно-мистецької Академії України, лауреат міжнародних і національних літературних премій в Україні та за кордоном.

Цього року надійшло близько 400 подань і пропозицій з усіх регіонів України та закордону. Зокрема, кандидатури Валерія Шевчука та Леоніда Горлача на здобуття премії висунула Міжнародна літературно-мистецька Академія України.

   
Ігор Павлюк, голова журі

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини