Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 14:06:20

До Дня української писемності та мови

09.11.2016   10:09Агенцiя

– Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування, – писав Панас Мирний.

За своєю мелодійністю українська мова вважається другою в світі, поступаючись тільки італійській. Сьогодні нею розмовляють близько 45 мільйонів людей.

На знак визнання важливості мови у консолідації українського суспільства та єдності країни Указом Президента України в 1997 році встановлений День української писемності та мови. Відтоді це державне свято відзначається щороку 9 листопада, у день вшанування пам’яті Преподобного Нестора – Літописця.

Аби згуртувати всіх небайдужих навколо українського слова, вже вшістнадцяте цього дня відбудеться радіодиктант національної єдності. Об 11 годині на Першому каналі Українського радіо почнеться годинна радіопрограма, присвячена акції: йтиметься про історію радіодиктанту, його учасників, умови написання, а об 11:30 прозвучить власне текст. Детальнішу інформацію можна отримати на сайті Держаного комітету телебачення і радіомовлення України за посиланням.

До акції єдності долучатимуться і навчальні заклади Чернігівщини.

Окрім цього, з нагоди свята в Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм відбудеться концерт до Дня української писемності та мови.

Цікаві факти про українську писемність та мову

Згідно зі словником Національної Академії Наук України сучасна українська мова налічує близько 256 тисяч слів. За лексичним запасом найбільш близькою до неї є білоруська – 84 % спільної лексики, далі йдуть польська та сербська (70 % і 68 % відповідно) і лише потім – російська (62 %). До речі, якщо порівнювати фонетику й граматику, то українська має від 22 до 29 спільних рис з білоруською, чеською, словацькою й польською мовами.

В українській мові, на відміну від решти східнослов’янських мов, іменник має 7 відмінків, один з яких – кличний.

Вона також багата на синоніми та зменшувальні форми. Наприклад, слово «горизонт» має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид. Зменшувальну форму має навіть слово «вороги» – «вороженьки».

Найбільш вживаною літерою в українському алфавіті є літера «п». Також на цю літеру починається найбільша кількість слів. Тоді ж як найрідше вживаною є літера «ф». Слова, які починаються з неї, в більшості випадків запозичені з інших мов.

Найчастіше серед іменників вживається слово «рука», серед дієслів — «бути», прикметників — «великий», займенників — «він».

Назви всіх дитинчат тварин є іменниками середнього роду: теля, котеня, жабеня.

Перший друкований буквар, виданий українським автором, мав назву «Наука до читання й розуміння слов’янського письма». Книга вийшла в 1596 році у Вільні, до неї додавався словник, який містив 1061 слово.

Першим букварем, виданим в Україні, був «Буквар» («Азбука»), надрукований у Львові в 1574 році першодрукарем Іваном Федоровим. Книжка складалася з абетки, складів, зразків відмінювання і короткої читанки. До нас дійшов лише один примірник, який знайдено в Римі у 1927 році. Зберігається в бібліотеці Гарвардського університету (США). Факсимільне видання було здійснено в Києві в 1964 та 1974 роках.

Найстарішою українською піснею, запис якої зберігся до наших днів, вважається пісня «Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?».

Найбільшу кількість разів перекладений літературний твір – «Заповіт» Т.Г. Шевченка: 147 мовами народів світу.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини