Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 02:16:01

"Знаки питання в історії України" обговорювали на конференції у Ніжині. ВІДЕО

30.09.2016   11:09

«Виношував ідеї відриву УРСР від СРСР». У 61-му за це був засуджений автор тексту Акту проголошення Незалежності України Левко Лук’яненко.

З його виступу у Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя розпочалася 11-та Міжнародна наукова конференція «Знаки питання в історії України», приурочена до 25-річчя незалежності України та 150-річчя Михайла Грушевського. Серед запрошених — науковці з українських вищих навчальних закладів, представники Білорусі, США, Польщі.

Герой України, співзасновник Гельсінської групи, народний депутат України чотирьох скликань Левко Лук’яненко — наш славетний земляк. Саме він відкриває 11-ту Міжнародну наукову конференцію «Знаки питання в історії України» у знаменитій Гоголівській аудиторії НДУ імені Гоголя. Ще у 1961-му році радянський суд приговорив його до розстрілу за таким формулюванням: «Виношував ідеї відриву УРСР від СРСР». Через 30 років цей «відрив» здійснився. І український дисидент, за плечима якого 27 років ув’язнення, став автором Акту проголошення Незалежності України.

Програма 11-ї Міжнародної наукової конференції насичена і різноманітна. Знаки питання в українській історії – питання не риторичне, недарма ж підзаголовок конференції – «Про що мріяли, що маємо, на що надіємося?».

До 150-річчя Михайла Грушевського учасники Міжнародної конференції не тільки підготували доклади, а й стали свідками відкриття меморіальної дошки на честь перебування першого президента України у Ніжині.

За підсумками конференції буде видана збірка матеріалів, присвячена актуальним питанням новітньої історії України.
 
 

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.