Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 10:21:44

Pretium Laborum Non Vile Нагорода не поступається подвигу

17.05.2016   08:22Агенцiя

13 травня у Військово-історичному музеї – відділі Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського відкрилася виставка “Іноземні нагороди XVІІІ–XX століть з колекції Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського”, приурочена до Міжнародного дня музеїв.

Виставка має на меті представити широкому загалу нагороди країн Європи, Азії та США. Експонуються в оригіналах та копіях понад 130 музейних предметів: державні нагороди, пам’ятні медалі, випущені на честь видатних людей або знакових в історії країн подій, відзнаки громадських організацій, спілок ветеранів війни, нагороди за трудові та спортивні досягнення.

Чимало нагород походить з країн, які вже зникли з політичної карти світу або сьогодні мають іншу назву. Відвідувачі мають унікальну нагоду ознайомитися зі зразками фалеристичних пам’яток Австро-Угорської імперії, Німеччини на різних етапах її історії, Балканських країн (Румунія, Болгарія, Сербія, Чорногорія), Польщі, Чехії та Словаччини, Франції, Італії, Бельгії, Великої Британії, Сполучених Штатів Америки, Японії, Китаю, Афганістану, Північної Кореї та Монголії.

Виставка дає змогу прослідкувати окремі періоди історії різних країн та континентів, злети та падіння імперій, зміну правителів та політичних систем. Представлені на ній артефакти слугують цінним джерелом інформації про успіхи та поразки у воєнних конфліктах, мужність та героїзм у боротьбі за незалежність і, навіть, про природні катаклізми чи стихійні лиха, які спіткали цілі народи.

Серед них – відомі європейські нагороди: прусський знак ордена Червоного орла, Хрест військових заслуг, медалі “За хоробрість” (Австро-Угорщина), зірка ордена св. Олександра (Болгарія), зірка та знак ордена князя Прибини (Словаччина), польський орден “Віртуті Мілітарі” тощо. Рідкісними у музейних зібраннях є нагороди країн Сходу, зокрема, пам’ятна медаль на честь вступу на престол імператора Сьова (Японія).

В музейній експозиції широко представлені нагороди колишнього Радянського Союзу. В грудні 2015 року відкрилася виставка нагород України. І ось тепер відвідувачі можуть оцінити мистецтво нагород інших країн.


Людмила Пасічник, старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського

 

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини