Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 19:26:05

Меморії Василя Дуніна-Борковського в музейній експозиції

05.03.2016   12:00Агенцiя

4 березня 2016 року в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського представлена експозиція історії Чернігівщини у другій половині XVII ст.

Розташування у 1669 році гетьманської резиденції в Батурині підняло статус нашого краю. Саме тут вирішувалися важливі державні питання, сюди потяглися енергійні люди, які своїм розумом та шаблею досягли певного старшинського статусу. Їхні портрети бачимо в експозиції: Дем’ян Многогрішнй, Іван Самойлович, Іван Мазепа, Іван Стороженко, Василь Дунін-Борковський. Останній портрет був отриманий музеєм у 1950-х роках від однієї з нащадків роду.

Символ гетьманської влади – булава другої половини XVII ст. походить із зібрання В.В. Тарновського. Вона зберігалася в нашому музеї, але у 1954 році була “передана” до Державного історичного музею (тепер – Національний музей історії України).

У Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського – одна з найбільших і найповніших за персоналіями музейна колекція гетьманських універсалів в Україні. Автографи Дем’яна Многогрішного, Івана Самойловича та Івана Мазепи представлені в документах, підписаних у Батурині.

До унікальних експонатів, пов’язаних з іменем Мазепи, належить кухоль роботи відомого українського майстра Івана Равича. Приналежність цього витвору мистецтва до гетьмана можна визначити за гербом, розміщеним на спеціальному щитку. З Мазепою пов’язана і шабля, що за легендою була подарована гетьманом осавулу Савичу.

Важливою подією кінця XVII ст. було взяття турецької фортеці Азов, під час штурму якої відзначився Чернігівський козацький полк під орудою полковника Якова Лизогуба. В нагороду він отримав срібний хрест 1696 року з пам’ятним написом про це.

Вперше представлений комплекс, пов’язаний з чернігівським полковником та генеральним обозним Війська Запорозького Василем Касперовичем Дуніним-Борковським. В музейному зібранні є чимало його меморій, серед яких коштовні дарунки які були надані ним до чернігівських храмів: срібні дискос, потир, свічник. Поряд – глиняна кахля, випадково знайдена на місці, де розташовувалася його садиба. На всіх предметах зображений родовий герб Василя Дуніна-Борковського.
Написом та гербом прикрашений срібний ківш, який належав ще одному представнику урядової козацької старшини – седневському сотнику Стефану Бутовичу
Під час презентації головний зберігач фондів Г.П. Арендар та старший науковий співробітник І.М. Ситий познайомили присутніх з історією музейних предметів та історією роду Дуніних-Борковських, які залишили помітний слід в історії Чернігівщини.

Нові цікаві пам’ятки в залах Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського з’являтимуться і надалі.

Вікторія Мудрицька, завідуюча науково-експозиційним
відділом Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.