Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 14:49:28

Виповнилося 80 років від дня виходу на екрани фільму Олександра Довженка "Аероград"

06.11.2015   10:21

6 листопада виповнилося 80 років від дня виходу на екрани фільму Олександра Довженка «Аероград».

Це був перший фільм, створений Довженком на «Мосфільмі» і його другий звуковий фільм.

Напередодні в Сосницькому музеї Довженка було влаштовано кіновечір «Мрії про місто майбутнього у фільмі Довженка «Аероград». Спочатку гості заходу ознайомилися з історією створення цього фільму, яка розпочалась влітку 1933 року, коли Олександр Довженко отримав завдання створити фільм про Далекий Схід, про боротьбу з класовими ворогами та іноземними інтервентами і будівництво на березі Тихого океану міста Аероград, яке мало стати форпостом оборони Східного Сибіру від іноземних загарбників.

Розпочинав Довженко цей проект спільно з російським письменником Олександром Фадєєвим. З ним же і зі своєю дружиною та асистентом Юлією Солнцевою вирушив в експедицією для ознайомлення з цим далеким краєм. Олександр Петрович був захоплений красою і величчю Далекосхідних земель, його самобутніми людьми, а найбільше – мешканцями Зеленого Клину – українськими переселенцями. Один із них, Василь Глущак, став прототипом головного героя фільму Степана Глушака.

Щоб присутні мали уявлення про природні особливості Далекосхідного регіону, було продемонстровано відеофільм «Ми на Далекому Сході». Повернувшись до Москви, Довженко за два з половиною місяці створює сценарій, але вже сам, без Фадєєва, співпраця з яким не склалася через розбіжність у поглядах.

У 1934 році Довженко зі знімальною групою вирушає в тайгу для натурних зйомок, які тривали з серпня по жовтень у регіоні між Владивостоком та Хабаровськом. Потім зйомки продовжились у Москві.

І ось 6 листопада 1935 року фільм вийшов на екрани.

В ході кіновечора були продемонстровані найяскравіші ключові кадри цього фільму, з відповідними коментарями та поясненнями. Також у музеї в ці дні діяла фотовиставка «Аероград – місто майбутнього».

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини