Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:29:49

"Чернігів стародавній" пропонує долучитися до видання книги про Катерининську церкву

03.09.2015   12:32Агенцiя

Величний храм споруджений на честь героїзму козаків Чернігівського полку, проявленого під час штурму турецької фортеці Азов у 1696 році під командуванням чернігівського полковника, наказного гетьмана Якова Лизогуба. Церква освячена в 1715 р. чернігівським архієпископом Антонієм Стаховським на честь святої Катерини.

Катерининська церква неодноразово руйнувалась, але значних перебудов не зазнала. Це найвизначніша в Україні пам’ятка стилю українського (козацького) відродження ХVІІ—ХVІІІ ст., що збереглася в автентичному вигляді, справила вирішальний вплив на розвиток української церковної архітектури ХVІІІ ст. й досі відіграє роль містобудівної домінанти історичного середмістя Чернігова.

Катерининська церква є об’єктом культурної спадщини національного значення, занесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, перебуває на балансі Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

У 2006 році вона передана у безоплатне користування Козацькій православній громаді храму Св. Вмч. Катерини м. Чернігова УПЦ Київського патріархату.

Парафіяни церкви активно підтримали Євромайдан 2013 року, Революцію Гідності 2014 року та волонтерський рух з допомоги відродження української армії. За українськими традиціями та старовинним козацьким звичаєм у кафедральному соборі св. вмч. Катерини відспівують воїнів-земляків, які загинули в ході проведення АТО за незалежність та цілісність України.

Цього року увесь Чернігово-Сіверський край відзначатиме 300-річчя освячення Катерининської церкви.

До цієї визначної дати Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» планує провести низку заходів, а також видати науково-популярну, ілюстровану книгу про Катерининську церкву.
Тож, звертаємося до керівників підприємств, народних депутатів, меценатів, відомих в Україні та на Чернігівщині особистостей, до всіх, хто шанує історію та мистецтво і не байдужий до відродження славного минулого Чернігіво-Сіверського краю, з проханням підтримати видання книги про унікальну архітектурну пам’ятку міста Чернігова, перерахувавши кошти на відповідний рахунок.


Наші адреса та реквізити: Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній», вул. Преображенська, 1, м. Чернігів, 14000, код ЄДРПОУ 02498151, банк ГУДКСУ в Чернігівській області, м. Чернігів, МФО 853592, р/р 31254301113411.

У призначенні платежу необхідно зазначити: благодійна допомога на видання книги про Катерининську церкву.

Інформація про особу, за сприяння якої вийде книга, буде розміщена в цьому виданні.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини