Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:06:11

Відбулась шістнадцята екскурсія в рамках культурно-освітнього проекту "Знайомтесь – це наш Ніжин"

16.03.2015   13:13

14 березня, відбулась шістнадцята екскурсія організована ніжинськими активістами громадського об’єднання „Самопоміч” в рамках культурно-освітнього проекту „Знайомтесь – це наш Ніжин”. Група з більше ніж 25 чоловік мала можливість ознайомилась з найдавнішим минулим нашого міста.

В ролі екскурсовода у цій подорожі виступив викладач Ніжинського університету, кандидат історичних наук, багаторічний керівник археологічних експедицій, що досліджували стародавній Ніжин – Кедун Іван Станіславович. Екскурсія відбувалась в археологічній лабораторії НДУ ім. М.Гоголя. Саме там, посеред коробок з спорядженням та інструментами, між стендами зі знахідками останнього археологічного сезону, картами та схемами розкопів в крихітній аудиторії, де ледь вмістились всі бажаючі Іван Станіславович розповів про історію вивчення міста археологами.

Екскурсанти дізнались, як формувався міф про літописні Ніжатин та Уненіж, як археологи шукали залишки давньоруських городищ на території сучасного Ніжина. Неабиякою новиною для багатьох присутніх стала інформація про те, що лише в одній частині міста археологічні експедиції останніх років виявили підтвердження існування більш-менш значимого поселення періоду Русі.

Найбагатший культурний шар даньоруського періоду виявився не в районі Центрального Ринку – традиційному місці локалізації літописного Ніжатина і не в урочищі Городок (район Комуни), де за попередніми припущеннями знаходився літописний Уненіж, а в районі так званого Нового Міста (вулиця Московська на лівому березі Остра).

Не менш цікавою виявилась розповідь і про результати минулорічних досліджень однієї з околиць міста - урочища Ветхе. Саме там археологам пощастило натрапити на залишки поховання та споруди періоду бронзи. Присутнім було продемонстровано справжню археологічну сенсацію минулого сезону – майже цілий поховальний горщик Середньодніпровської культури, якому за приблизними підрахунками більше трьох з половиною тисячоліть. Про саму культуру та значення Ніжинського поховання присутнім розповів співробітник інституту археології Гордієнко Роман.

Екскурсанти мали можливість зблизька роздивитись і навіть потримати в руках давньоруські пряслиця, уламки керамічних виробів та кремяний наконечник списа епохи бронзи. Проанонсував І.С. Кедун також кілька діючих та майбутніх проектів, серед яких непідробний інтерес викликали плани дослідження ніжинських підземель, історичні реконструкції давноруського гончарного горна та човна-довбанки.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини