Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 18:51:32

Відбулася музична година до 200-річчя від дня народження М.М. Вербицького

10.03.2015   15:52Агенцiя

Нещодавно у відділі мистецтв Чернігівської ОУНБ ім.. В.Г. Короленка відбулася музична година "Співець національного відродження України",присвячена 200-річчю від дня народження М.М. Вербицького (1815-1870), українського композитора, диригента, музично-громадського діяча, автора Державного Гімну України.

Михайло Михайлович Вербицький – видатний прогресивний діяч української культури першої половини XIX ст. народився в селі Явірник Руський, що поблизу Перемишля (тепер Польща), 4 березня 1915 року. Закінчив духовну семінарію у Львові. Перші музичні знання одержав від. А. Нанке, співав у його хорі. Вчився композиції у Ф. Лоренцо.

Композитор працював у різних галузях музичного мистецтва і створив низку талановитих хорових, оркестрових і музично-драматичних композицій.

Писав М. Вербицький і світську музику. Він автор багатьох музичних творів на народні мелодії, полонезів, вальсів, вступів до вистав.

Вербицький був неабияким знавцем фольклору. В його увертюрах дивує і захоплює багатство коломийкових мелодій, які кожного разу з'являються у новому вигляді, у нових варіантах, не втрачаючи разом з тим своїх специфічних рис, оригінальності й привабливості. Та особливою заслугою композитора стало створення музики на слова П. Чубинського "Ще не вмерла Україна", який став гімном національного відродження України.

Ім'я Михайла Вербицького, видатного композитора і відданого борця за народність музичного мистецтва, дороге українським людям, які високо цінують кращі культурні здобутки минулого.

Присутні на заході ознайомилися з книжково-ілюстративною виставкою, на якій широко представлена література про життєвий та творчий шлях композитора: книги, статті з українських мистецьких часописів, нотні видання. Шанувальники мистецтва прослухали Державний Гімн України, музичні записи кращих творів М. Вербицького на компакт-дисках, зокрема духовні твори у виконанні камерного хору "Київ" та, а також з цікавістю переглянули відеофільм "Михайло Вербицький – автор музики, відомої всьому світу":

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини