Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:05:58

Про роботу Чернігівського міського центру зайнятості у 2014 році

21.01.2015   18:12

Про роботу Чернігівського міського центру зайнятості у 2014 році щодо регулювання ситуації на ринку праці міста та основні напрямки діяльності у 2015 році інформував 21 січня на розширеній міській нараді директор міського центру зайнятості Олександр Зевченко.

Чернігівський міський центр зайнятості спільно з відділами та управліннями міської ради, соціальними партнерами, роботодавцями міста працює над виконанням заходів Програми зайнятості населення м. Чернігова на період до 2017 року, яка є основним регулятивним і координуючим документом на місцевому ринку праці.

Основні показники Програми в останні роки, в тому числі і в 2014 році, вдається виконувати у непростих умовах. Адже економіка міста на фоні подій, що відбуваються у країні, в повній мірі відчула на собі зменшення попиту на промислову продукцію підприємств міста, і скорочення обсягів інвестицій, і зниження активності у будівництві та сфері торгівлі.

Напруга і непевність на ринку праці Чернігова, яка виникла ще у 2008-2009 кризові роки, продовжує впливати на соціальний сектор. Якщо до 2008 року у місті щорічно створювалось 8-9 тисяч нових робочих місць, то в останні 3 роки цей показник знаходиться в межах 5-6 тисяч.

Втім, враховуючи, що частина новостворених робочих місць - це результат чергової реорганізації деяких обласних установ, які знаходяться у м. Чернігові, можна впевнено говорити, що реальна кількість новостворених робочих місць у місті у 2014 році не перевищила 4 тисяч.

Завдяки посиленню взаємодії з роботодавцями вдалося стабілізувати ситуацію щодо надходження до міського центру зайнятості заявок з вакансіями та вільними робочими місцями. Навантаження безробітних на кожне вільне робоче місце збільшилось з 6-ти осіб у 2013 році до 7-ти у 2014-ому (середньообласний показник - 12). Хоча були часи, коли воно у місті не перевищувало 2-х безробітних на 1 вільне робоче місце.

В умовах врахування реалій сьогодення робота на випередження при виникненні складних ситуацій, посилення співпраці з роботодавцями, органами самоврядування міста дозволили у 2014 році виконати завдання Програми, утримати керованим ринок праці, забезпечити соціальний захист жителів міста, які втратили роботу. Рівень офіційно зареєстрованого безробіття у м. Чернігові у минулому році становив 2,17 %. Середньообласний показник складає - 2,65%.

Деяке підвищення рівня безробіття у 2014 році пояснюється негараздами у банківській сфері, працівники якої активно поповнювали ряди безробітних, заходами малих і середніх підприємств на збалансування своїх штатних розписів з урахуванням нинішнього стану економіки та її перспектив. Великих обсягів вивільнення працюючих, як це було у попередні роки (ПАТ «Чернігівське «Хімволокно», ПАТ «ЧеЗаРа», ПАТ Чернігівський хлібокомбінат») у 2014 році не було.

Можливо, саме тому реєстрація відвідувачів Центру не зросла, а фактично повторила показник попереднього року, тобто, 15 тис. осіб, які перебували на обліку у службі зайнятості. До цього кола шукачів роботи міським центром зайнятості застосовувались активні форми роботи щодо сприяння їх працевлаштуванню. Серед таких форм можна виділити 3 основні: безпосередньо працевлаштування; професійна підготовка чи перепідготовка; залучення до оплачуваних громадських робіт.

ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ. Звичайно, це найбільш бажаний і для безробітних, і для спеціалістів центру результат. Але він можливий за умови наявності на ринку праці міста певних вакансій і відповідності цим вакансіям вимогам рівня професійної кваліфікації безробітних громадян, що перебувають на обліку. Якщо ця умова виконується, то при прийнятній заробітній платі працевлаштування відбувається досить швидко. В цілому, за січень-грудень 2014 року за сприяння міського центру зайнятості знайшли роботу 5 055 осіб.

Тут теж чітко простежується певна тенденція: після різкого зниження обсягів працевлаштування у 2010 році, їх відновлення - відбувається повільно. В цілому ж майже 70% поданих у минулому році до міського центру вакансій були заповнені. Причини, чому не заповнюються інші 30 %. - різні і багатопланові, але основна - це низький рівень заробітної плати, що пропонується роботодавцями. Середній розмір оплати праці в розрахунку на вакансію у місті становить -1520,50 грн. В найбільш розповсюдженій категорії (від мінімальної до середньої) роботодавці, як правило, орієнтуються на нижній рівень заробітної плати.

У минулому році Центр завершив виконання своїх зобов’язань по розрахунках з підприємствами, де працювали громадяни на дотаційних робочих місцях. Раніше, у разі створення нового робочого місця і працевлаштування на нього безробітного (як правило, з числа соціально незахищених на ринку праці осіб, в т.ч. інвалідів), роботодавець претендував на компенсацію службою зайнятості протягом першого року заробітної плати такого працівника. У 2014 році ця законодавча норма вже не діяла, але за прийнятих на роботу працівників у попередні роки ми сплатили підприємствам міста 109 тис. гривень.

О. Зевченко зауважив, що згідно з нинішнім Законом України «Про зайнятість населення» дотацій, як це було раніше, не передбачено. Разом з тим, якщо роботодавець спільно з центром зайнятості здійснює працевлаштування на новостворені робочі місця: молоді без досвіду роботи; безробітних віком від 50 років; інвалідів; самотніх батьків; батьків, які виховують дітей-інвалідів, то він має право на 100% компенсацію за оплату єдиного соціального внеску.

Наприклад, минулого року підприємства міста надали службі зайнятості документи на компенсацію ЄСВ за прийнятих на роботу 87 осіб вищевказаної категорії і отримали 473 тис. гривень компенсації.

Однією з форм працевлаштування безробітних є надання одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності. Якщо з якихось причин важко підібрати для безробітного підходящу роботу, то він може започаткувати власну справу, отримавши для цього всю належну допомогу по безробіттю наперед. У 2014 році для організації підприємницької діяльності отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю 183 безробітних на загальну суму майже 3 млн. гривень.

ПРОФЕСІЙНЕ НАВЧАННЯ. Однією з форм активної підтримки безробітних є також їх професійна підготовка та перепідготовка. Відсутність професії, спеціальність, що не користується попитом на ринку праці, низький рівень професійних знань та кваліфікації нерідко виступають головною перепоною до працевлаштування особи. У зв’язку з цим міський центр зайнятості постійно займається процесом підготовки та перепідготовки кадрів за актуальними на ринку праці професіями.

Навчання проходять на базі наявних у місті Чернігові і за його межами професійно-навчальних закладів за договорами або ж безпосередньо на виробництві за наявності відповідних умов. На міський центр зайнятості покладено функції відбору слухачів за допомогою семінарів, співбесід, тестування та направлення на медичний огляд кандидатів на навчання, контроль за його ходом і працевлаштування після його закінчення.

У минулому році на професійне навчання направлено 852 безробітних, у 2013 – 784. Навчання відбувається під замовлення підприємств та підприємців. Для цього міський центр зайнятості знаходить роботодавців і укладає з ними договір на гарантоване працевлаштування безробітних, що навчаються. У 2014 році працевлаштовано 95,3 % осіб, направлених на навчання.

Проте, далеко не всі підприємства в нинішній економічній ситуації готові замовляти кадри, які ще потрібно 4-6 місяців навчати. На жаль, затягнулося вирішення такої важливої для міста проблеми, як підготовка кадрів водіїв тролейбусів для КП «Чернігівське тролейбусне управління». Остання група була випущена ще у 2013 році.

ОПЛАЧУВАНІ ГРОМАДСЬКІ РОБОТИ. До найважливіших форм активної підтримки безробітних належать громадські роботи - суспільно корисні роботи, які організовуються в інтересах територіальної громади для додаткової мотивації та матеріальної підтримки безробітних і виконуються ними на добровільній основі.

Програму їх організації міський центр зайнятості щорічно вносить на розгляд до міськвиконкому та на затвердження в міську раду. Фінансування цих робіт здійснюється на паритетних засадах за рахунок коштів місцевого бюджету та Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття - рівними частинами пропорційно сумі витрат на їх організацію.

Минулого року з міського бюджету на ці цілі було використано 280,1 тис. гривень, з Фонду - стільки ж, які повністю були задіяні для потреб міста. Всього безробітними відпрацьовано у місті 8,3 тис. людино- днів, або в середньому майже по 8 повних робочих днів на 1 особу.

Серед лідерів по організації оплачуваних громадських робіт доповідач назвав КП «Спецкомбінат КПО», де протягом року відпрацювали 252 безробітних, КП «АТП-2528» - 234 осіб. Ще 150 безробітних відпрацювали на громадських роботах у КП «Новозаводське», 133 осіб - в КП «Деснянське», 66 - в Чернігівських міських лікарнях №1 та №4.

Програмою організації та проведення у 2015 році громадських робіт, яка прийнята рішенням 46 сесії 6 скликання Чернігівської міської ради 26 грудня 2014 року, передбачено у нинішньому році залучити на ці цілі по 400 тисяч гривень з міського бюджету та Фонду.

Залучення максимально широкого кола шукачів роботи до виконання громадських робіт дозволить шляхом матеріальної підтримки і адаптації до трудової діяльності безробітних знижувати соціальну напругу в їх середовищі і разом з тим вирішувати проблеми благоустрою міста, кладовищ, відбудови історико-архітектурних пам’яток, заповідників, меморіальних поховань та об’єктів соціальної сфери.

Серед основних напрямків діяльності доповідач назвав також проведення різноманітних заходів (до 10 щоденно): семінари з безробітними і роботодавцями, ярмарки професій та аукціони претендентів на вільні робочі місця, презентації роботодавців та професійно-начальних закладів, участь у роботі по легалізації робочих місць та ін.

В усіх школах коштом служби зайнятості встановлені барометри професій, "Профорієнтаційні термінали", які сприятимуть підготовці дітей до усвідомленого вибору професії у майбутньому.

На підсумок, О. Зевченко висловив впевненість, що колектив Чернігівського міського центру зайнятості має достатній кадровий, професійний і технічний потенціал для такої роботи.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини