Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:38:28

На Різдво до гетьмана!

05.01.2015   09:15

Батурин. Навколо біліють сніги. Над кожною хатою стовпом в’ється дим. Тихо. Здається, що місто спить: на вулицях нема нікого. Але в кожній хаті давно кипить робота, всі готуються до новорічних свят.

Особливо пишно святкували зимові свята в Батурині за гетьмана Кирила Розумовського.  Кирило Григорович ще з дитинства  свято шанував українські народні традиції. (Мабуть, як і всі  підлітки,  він із ватагою своїх друзів  морозними ранками у святковому вбранні  бігав попід вікнами сусідів-односельців славити Христа та зичити господарям здоров'я, достатку, за що отримував у винагороду солодощі.). Дбайлива господиня Наталка Розумиха  готувала святкову вечерю, що нараховувала 12 пісних страв, та ставила у світлиці “дідуха”, прикрашеного кольоровими стрічками та паперовими  чи  ж засушеними квітами, який символізував спільного предка.

Перебуваючи на посту  гетьмана України  Кирило Розумовський   сприяв збереженню   вікових національних традицій, поєднавши їх із європейськими. Епіцентром та еталоном святкувань у Гетьманаті була, звісно ж, гетьманська резиденція — славне місто Батурин. Новомодною фішкою святкувань за (Розумовського в XVIII ст.) були феєрверки і салюти. Вірогідно,  що саме різдвяні феєрверки у гетьмана зобразив відомий художник-графік Григорій Нарбут.

На Різдво до Батурина з’їжджалася вся тогочасна еліта: духовенство, генеральна старшина, полковники, урядники найбільших центральних установ.

(Гетьман був хлібосольним і щедрим господарем, завжди був радий  бачити  гостей за святковим  столом.).  Меню бенкетного столу («потрави і легкомини», як тоді казали) залежно від свята мало свою специфіку. Святвечір, звісно, не обходився без традиційної куті, яку, щоправда, подавали переважно при посполитому столі. Її замінником на пансько-стар­шин­ському бенкеті були калачі й булки з маком та родзинками. Неодмінний атрибут різдвяних і новорічних свят  були м’ясні страви. Що більше їх було, то багатшим і пишнішим вважався стіл. У селянській або козацькій господі  – це найчастіше ковбаси, вуджена й в’ялена шинка, смаженина, у старшинській і гетьманській світлиці – дичина, печені й смажені поросята, індики, печеня з квашеною капустою, паштети, печінка, печериці в оцті, осетрина. Вінець будь-якого старосвітського бенкету – десерт, на підготовку якого господарі не шкодували грошей, а рідкісні продукти та інгредієнти могли завозитися ще з літа. Кава, шербет і марципани в козацькій Україні через близьке сусідство зі Сходом не були дивиною, так  як  і  західні смаколики – безе, пудинги, тістечка.

Що є неодмінним атрибутом новорічного столу? Правильно, шампанське! А раніше? Ігристі вина з’явилися на європейському ринку саме в XVIII столітті  і коштували надзвичайно дорого, й до того ж були рідкісними – в Україні їх отримували через Гданськ і Вроцлав. Кирило Розумовський, як більшість козацьких аристократів, за святковим столом віддавав перевагу традиційним для регіону винам: рейнвейну, мальвазії, волоському. Горілки й настоянки посідали в його  рейтингу почесне друге місце.

Почесних гостей гетьмана розважала капела півчих. Кирило Розумовський став одним із перших власників приватної капели, яка була чи не найкращою в Російській імперії і поступалась хіба, що імператорській. Крім того, при гетьманському дворі діяли роговий і духовий оркестри. Велику кількість гостей в  гетьманському палаці обслуговувала чимала кількість прислуги — аж 261 чоловік. Ці традиції святкування Кирило Розумовський продовжував рік — у — рік. Останні 9 років свого життя ( з 1794 по 1803 рр.) він зустрічав Різдво тільки в милому йому серці Батурині, в  теплому колі рідних і друзів.

7 січня на 13.00 ми запрошуємо вас до Батурина, на Цитадель Батуринської фортеці, де  в чистих голосах молитов колядників, що полетять до неба, буде Віра в Добро, Надія й Любов...

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини