Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:43:27

Микола Дейкун у книжці № 50…

22.12.2014   08:07Агенцiя

До чернігівської бібліотеки імені Михайла Коцюбинського на книжкове свято цими днями завітали заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, головні лікарі медичних закладів області, депутати обласної ради, відомі медики, письменники, журналісти, співробітники чернігівських бібліотек, студенти…

До чернігівської бібліотеки імені Михайла Коцюбинського на книжкове свято цими днями завітали заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, головні лікарі медичних закладів області, депутати обласної ради, відомі медики, письменники, журналісти, співробітники чернігівських бібліотек, студенти…

Свою п’ятдесяту книжку – документальний роман «Доля Людини. Микола Дейкун» – представив письменник і журналіст Сергій Дзюба. Автор одразу ж привітав учасників презентації і головного героя своєї книги – відомого лікаря, депутата Чернігівської обласної ради Миколу Дейкуна зі святом Миколая. Взагалі, і для автора, і для головного персонажа книжки цей рік – ювілейний: Сергієві Дзюбі виповнилося п’ятдесят років, а Миколі Дейкуну – шістдесят.

«Ця книга – не просто подарунок моєму другові до ювілею. Адже ми з ним знайомі багато років. Розповідаючи про дивовижну долю Українця, шанованого на Придесенні Миколи Дейкуна, намагався осмислити життя нашої держави. Тобто це – наші з ним міркування, адже чимало сторінок книги написані у формі діалогу автора та головного героя. Однак це – роман, в якому переплелися долі багатьох персонажів – наголосив Сергій Дзюба. – Майже всі ці люди зараз присутні в залі, і я їм щиро дякую за книжку, яку ми створили разом. Я вже говорив, що Чернігівщина, це – не лише стародавні Вал і Болдина гора, величні храми, ошатні вулиці та сквери й мальовничі краєвиди. Це – в першу чергу, люди, котрі живуть і працюють тут. Микола Дейкун все своє життя самовіддано трудиться для України, рідного Придесення, своїх земляків. Це – справжній Професіонал і водночас – надзвичайно добра й світла Людина. Тому мені дуже пощастило, що одного сонячного дня Микола Петрович зустрівся на моєму життєвому шляху».

Багато добрих слів сказав про свого друга – Миколу Дейкуна – і заступник голови чернігівської обласної ради Валентин Мельничук. Роман йому сподобався: «Ця книжка має гарну обкладинку, але зміст її – значно кращий, ніж обкладинка. Бо читається буквально на одному подиху, відірватися не можна! І, дійсно, це – історія держави, рідної Чернігівщини, історія вітчизняної медицини. У романі немало написано про рід Дейкунів – працелюбних і шляхетних людей. Це – книжка про сімейні цінності, що дуже важливо! Адже вчить, як потрібно ставитися до своїх батьків, шанувати їх, як виховувати дітей, щоб вони виросли хорошими людьми. І чудово, що маємо вже цілу медичну династію Дейкунів: Микола Петрович, його прекрасна дружина, їхні талановиті діти, невістка… І дай, Боже, щоб такі традиції в цій родині продовжувалися! Дуже приємно, що молодші колеги Миколи Дейкуна, які нині також очолюють медичні заклади, вважають Миколу Петровича своїм Вчителем. Так, їм неабияк поталанило, бо у Дейкуна є чому повчитися! Доля не завжди була ласкавою до нього, вистачало не лише троянд, а й тернів. Однак він гідно пройшов шлях від фельдшера – до керівника медицини області. Очолював четверту міську лікарню, а зараз – головний лікар Центру профілактики та боротьби зі СНІДом, заслужений лікар України, кандидат медичних наук, доцент Чернігівського педагогічного національного університету імені Тараса Шевченка, депутат обласної ради. А головне – це Людина з великої літери! Тому в цій гостинній залі бібліотеки імені Михайла Коцюбинського на презентацію книжки про Миколу Дейкуна зібралася медична еліта Придесення та України. Звісно, цей роман – зовсім інший, ніж славнозвісна книжка Шолохова «Доля людини», однак це – наш, рідний, справді, український твір про долю відомого земляка, про народження незалежної держави. Тож хочу щиро побажати авторові та головному героєві, аби їхня чудова книжка жила довго! Щоб на Чернігівщині виходили нові талановиті книги про долі видатних земляків».

Про Лікаря, Керівника та Людину – Миколу Дейкуна – прекрасно говорили інші учасники цього свята: ректор Чернігівського національного педагогічного університету імені Тараса Шевченка Микола Носко, ветеран медицини Василь Зуб (якого Микола Петрович називає своїм Вчителем), відомий лікар, депутат обласної ради Валерій Зуб (двоюрідний брат Миколи Дейкуна), головний лікар обласної дитячої лікарні, депутат обласної ради Олександр Карета, головний лікар першої міської лікарні Андрій Жиденко, начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш, головний лікар четвертої міської лікарні Юрій Стецьків (котрий завітав зі своїми колегами, що раніше працювали разом із Миколою Дейкуном), заступник головного лікаря Центру профілактики та боротьби зі СНІДом Ніна Товчига, син Миколи Петровича – Валерій Дейкун, який трудиться в обласній лікарні (на святі була присутня й дружина головного героя – Тетяна Миколаївна), журналістка Ольга Чернякова, друзі-партнери Миколи Дейкуна, котрі приїхали на імпрезу з Києва…

Директор Чернігівської міської централізованої бібліотечної системи Ніна Власенко та співробітник бібліотеки імені М. Коцюбинського Ольга Гайова щиро подякували всім, хто завітав на презентацію, й запевнили: зроблять усе належне, щоб книжка про відомого лікаря користувалася попитом у наших бібліотеках. Роман Сергія Дзюби «Доля Людини. Микола Дейкун» представлений на конкурс «Краща книга року».



Світлана Брагінець, зав. відділом чернігівської бібліотеки імені М. Коцюбинського

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини