Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 13:47:13

На "Карнабідівських читаннях" обговорили питання пам’яткоохоронної діяльності та дослідження культурної спадщини на Чернігівщині

22.12.2014   08:04

Минулого року за ініціативою Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» була започаткована наукова конференція «Карнабідівські читання». Її мета: привернути увагу до пам’яткоохоронної та краєзнавчої діяльності на Чернігівщині в ХІХ — на поч. ХХІ століть, а також питань збереження старожитностей Чернігова, відновлення пам’яток архітектури та історії чернігово-сіверського краю, повідомляє «Чернігів стародавній».

Цього року наукова конференція «Карнабідівські читання» відбулася 18 грудня, до її організації долучилося Північно-східне регіональне відділення Центру пам’яткознавства Національної академії наук України і Українського товариства охорони пам’яток та культури.
У роботі «Карнабідівських читань» взяли участь історики та мистецтвознавці, археологи і архітектори, працівники музеїв та закладів освіти. Вони поділилися результатом свої наукових досліджень і досвідом практичної роботи.

Зокрема, із доповідями виступили: молодший науковий співробітник науково-просвітницького відділу Ірина Шевчик та завідувач науково-просвітницького відділу Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Алла Гаркуша — «Андрій Карнабед — людина, що зберігала історію»; старший науковий співробітник кафедри історії та археології України Інституту історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка Олена Терещенко — «Будинок родини Вербицьких у Чернігові»; кандидат історичних наук, завідувач відділу музейної та науково-фондової діяльності Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Ольга Травкіна — «Будинок Чернігівського колегіуму: маловідомі сторінки історії (кінець ХVІІІ — початок ХІХ ст.)»; кандидат історичних наук, доцент кафедри історії та археології України Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка Олена Черненко та науковий співробітник відділу музейної та науково-фондової діяльності Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Тетяна Новик — «Архітектурно-археологічні дослідження чернігівського Спасо-Преображенського собору у 2014 р.»; кандидат історичних наук, молодший науковий співробітник науково-просвітницького відділу Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Інна Непотенко — «Пам’яткоохоронна діяльність у Чернігові у 1920-х рр.: шляхи реалізації»; старший науковий співробітник, керівник Північно-Східного регіонального відділення Центру пам’яткознавства Національної академії наук України і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Сергій Зозуля — «Динаміка формування топонімічного ландшафту сучасного Ніжина: історичний досвід і сучасні реалії»; науковий співробітник відділу музейної та науково-фондової діяльності Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Олена Ванжула — «Вакаційна практика студентів Чернігівського інституту народної освіти влітку 1923 року».

У рамках наукової конференції керівник Північно-Східного регіонального відділення Центру пам’яткознавства Сергій Зозуля презентував черговий номер науково-популярної газети «Ніжинські старожитності». Генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Андрій Острянко відзначив широкий діапазон та актуальність питань, обговорюваних на конференції.

Наступного року планується провести круглий стіл з питань збереження культурної спадщини Чернігівщини. За результатами конференції «Карнабідівські читання» буде видано збірник наукових праць.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини