Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:24:28

У Чернігові відкрито виставку "Материнське поле", присвячену Чингізу Айматову

17.12.2014   18:54Агенцiя

Виставка, присвячена видатному киргизькому письменнику, громадському і політичному діячу Чингізу Айтматову, відкрилась сьогодні у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній». У презентації експозиції взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Киргизької Республіки в Україні Улукбек Чіналієв, в.о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман, голова обласної ради Микола Звєрєв, проректор Національної Академії образотворчого мистецтва і архітектури Остап Ковальчук, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Киргизькій Республіці у 2001-2003 р.р. Петро Шаповал, директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Андрій Острянко.

Звертаючись до присутніх, Сергій Журман зазначив, що в нелегкі для країни часи, коли йде війна, щодня гинуть військові, мирні люди, культура і мистецтво продовжує йти в народ.
- Дивлячись на картини, представлені на виставці, слід згадати слова Чингіза Айтматова «Достатньо проливати кров, треба продовжувати жити…». Ці слова актуальні і сьогодні, - підкреслив в.о. голови облдержадміністрації. Він подякував Послу Киргизької Республіки в Україні за те, що виставка розпочалась саме з Чернігова.
Великим духовним кроком для області назвав відкриття виставки Микола Звєрєв. Адже творчість Чингіза Айтматова це філософія добра і миру.

Микола Звєрєв, звертаючись до присутніх, зазначив, що відкриття сьогоднішньої виставки у такий непростий час – великий духовний крок для Чернігівщини. Творчість Чингіза Айматова – це філософія миру і добра. Для нас, чернігівців, це великий подарунок, оскільки саме з Чернігова розпочинає свою роботу ця виставка.
Також голова обласної ради висловив вдячність за проведення мистецького заходу, адже це духовна місія, якої зараз не вистачає Чернігівщині.

В експозиції презентовані твори відомих майстрів старшого покоління, молодих і юних художників з різних регіонів України. Представлені роботи ректора Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Андрія Чебикіна, в якій змальовані враження від прочитаного твору Айматова «И дольше века длится день»; художні твори професора Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Миколи Тітова, проректора цієї академії Остапа Ковальчука та інших.

Загалом, на виставці презентовані твори відомих майстрів старшого покоління з різних регіонів України, молоді, і зовсім юних художників. Зокрема, Андрій Чебикін представив свою графічну роботу, у якій відображені враження від прочитаного відомого твору Айтматова «И дольше века длится день».

Академік Національної академії мистецтв України, народний художник України Василь Перевальський — портрет Чінгіза Айтматова, створений в техніці гравюри. Професор Національної Академії образотворчого мистецтва і архітектури, заслужений діяч мистецтв України Микола Тітов намалював свої живописні полотна під враженням мандрівки по горах Киргизстана. На його картинах — вкриті снігом вершини та льодовики.

Проректор Національної Академії образотворчого мистецтва і архітектури Остап Ковальчук створив художні твори за мотивами творів Чінгіза Айтматова.

На виставці також є картини художників зі Львова і Харкова, зокрема студентів Української академії книгодрукування, виконані під керівництвом завідувача кафедри дизайну і друкованої продукції Володимира Стасенка.
Окремим блоком представлені твори декоративно-прикладного мистецтва Киргизстану, що безумовно надає неповторний колорит експозиції.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини