Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:41:39

Патріарх Філарет нагородив письменників

15.12.2014   07:36Агенцiя

Письменники, журналісти Тетяна і Сергій Дзюби стали лауреатами почесної премії Української Православної Церкви Київського Патріархату імені преподобного Паїсія Величковського.

Нагороду урочисто вручив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, який взяв участь у мистецькому вечорі на честь вшанування преподобного Паїсія Величковського в приміщенні центру дозвілля «Листопад» у Полтаві. Зала на понад тисячу місць була переповнена і не вмістила всіх охочих.

Віряни стоячи, оваціями привітали Предстоятеля Київського Патріархату. Відкрили урочистості молитвою «Царю небесний» у виконанні студентів Київської православної богословської академії. Відбулася презентація документального фільму «Сучасники: Паїсій Величковський». Автор кінострічки – полтавська поетеса Марія Бойко. Фільм знятий за ініціативою архієпископа Полтавського і Кременчуцького Федора з благословення Святійшого Патріарха Філарета.

Після презентації фільму з привітальним словом до присутніх звернувся Патріарх Філарет. Архіпастир розповів про світоча українського чернецтва, який ніколи не забував своє походження та закликав брати з нього приклад. «Паїсій був ченцем, який досяг євангельських досконалостей. Він подолав гріх у собі. Обійшовши всі монастирі країни, не знайшов у них чернечого життя, тому й поїхав на Афон. У Молдові заснував монастир і створив велику братію. Преподобний є родоначальником старчества – духовного керівництва віруючих», – зазначив Святійший Владика. Також він наголосив, що Україна обов'язково переможе у війні нашого народу з віроломним агресором – Росією.

З рук Патріарха Філарета почесні дипломи та ікони преподобного Паїсія Величковського отримали цьогорічні лауреати почесної відзнаки. У номінації «Література» нагороду здобуло подружжя з Чернігова – Сергій і Тетяна Дзюби. Також у номінації «Духовне відродження» премію отримав протоієрей Василь Симулик, благочинний Хорольського району, композитор, художник, поет та винахідник, будівничий храму у місті Хоролі. У номінації «Мистецтво» нагородили засновника та художнього керівника народного хору «Калина», диригента, професор Григорія Левченка. У номінації «Наука» відзначено відомого науковця, доктора філологічних наук, професора з Києва Миколу Тимошика, укладача та видавця багатотомника творів митрополита Іларіона (Огієнка). Доктор права Олександр Панченко одержав нагороду за значну громадську діяльність.

«Я щасливий, що отримав нагоду поспілкуватися з видатним Українцем, подвижником, очільником нашої Церкви, – прокоментував цю подію Сергій Дзюба. – Така нагорода – дуже велика честь для віруючої людини! Щиро дякую всім, хто організував це патріотичне, високодуховне свято».

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини