Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 13:00:09

10 вересня народився класик світового кінематографу, наш земляк Олександр Довженко

10.09.2014   07:58Агенцiя

10 вересня 1894 року народився класик світового кінематографу Олександр Довженко. Український та радянський кінорежисер та письменник ріс в незаможній багатодітній сім'ї на хуторі В'юнище, Чернігівської області.

Після тривалих років навчання, постійних змін місця роботи та проживання, Довженко переїжджає до Одеси, де починає працювати режисером на кіностудії. Першою спробою став фільм “Ягідка кохання”, з комедійний характером, але Олександр Петрович ніколи не зараховував його до свого творчого доробку.

Своїм дебютом у кінематографічному житті сам він вважає стрічку “Сумка дипкур’єра”. Довженко завжди мріяв про національне кіно, наближення його естетики до народного мистецтва.

1928 року він знімає фільм “Звенигора” — історію українського народу. Сьогодні стрічка вважається справжнім скарбом українського кінематографу.

У 1930 році на екрани виходить неперевершений шедевр світової кінокласики — “Земля”. Після якого геній Довженка визнають не тільки в Україні та інших радянських країнах, але й і у всьому світі. Сповнений творчих планів, видатний класик раптово помирає у ніч на 25 листопада 1956 року. Завершувала його незакінчені роботи “Поему про море” та “Зачарована Десна” його дружина — Юлія Солнцева.
 

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.