Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 10:29:16

В Батурині зустрічали гостей та учасників ХІІІ Батуринських читань, присвячених 375-й річниці з дня народження І.С.Мазепи

18.06.2014   08:07Агенцiя

Традиційно читання організовані Національним історико-культурним заповідником «Гетьманська столиця», Чернігівським національним педагогічним університетом ім.Т.Г.Шевченка, Центром пам’яткознавства НАН України і Українського товариства охорони пам‘яток історії та культури, Чернігівською обласною організацією Національної Спілки краєзнавців України.

Підготовка до читань тривала кілька місяців. Впродовж цього періоду оргкомітетом було прийнято і затверджено до участі у читаннях 51 доповідь та повідомлення. Географія учасників — найширша - від Рівного до Чугуєва.

У перший день конференції для учасників, які приїхали заздалегідь, традиційно приймаючою стороною було проведено екскурсії по об’єктах заповідника.
Пленарний день, 13 червня, розпочався реєстрацією учасників та гостей конференції у Батуринському Будинку культури. У фойє було розгорнуто виставки - «20-років «Гетьманській столиці» та виставка-продаж історичної літератури запрошених видавництв.

Гостей привітала генеральний директор Національного заповідника «Гетьманська столиця» Наталія Реброва. Вона подякувала присутнім за те, що не дивлячись на складну і тривожну обстановку в країні, вони знайшли можливість приїхати до Батурина і взяти участь у роботі читань.

До слів привітань приєдналися Сергій Зозуля,керівник Північно-Східного регіонального відділення Центру пам’яткознавства НАН України і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури подарував наукові збірники, газети «Ніжинська старовина».

Генеральний директор НАІЗ «Чернігів стародавній» Андрій Острянко приїхав також не з порожніми руками, з подарунками - книгами та сувенірами, директор Чернігівського історичного музею ім. В.Тарновського Сергій Лаєвський підтримав попередніх виступаючих і висловив готовність до подальшої співпраці із заповідником. Вчений секретар державного заповідника у Путивлі Надія Сторчака побажала плідної праці зібранню і подарувала збірник наукових праць свого закладу і збірку періодичного видання “Місто Ярославни”.

Модератором читань був, як завжди, директор Інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка Олександр Коваленко.

У залі зібралося до 30 осіб науковців і гостей читань. За браком часу, слово було надано 15 присутнім дослідникам, доповіді яких були заявлені у програмі читань.

Більшість доповідей стосувалася постаті І.С.Мазепи, або його доби. Отже, ХІІІ Батуринські читання попри все відбулися, виконали поставлене завдання і внесли свою лепту у велику і благородну справу вивчення історії України, і, зокрема, Батурина.


Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця»
 

Останні новини Чернігівщини

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини