Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:13:00

"Золотий перстень" Македонії – у чернігівського подружжя письменників

17.04.2014   14:16Агенцiя

Письменники Сергій і Тетяна Дзюби, першими з українців, стали лауреатами дуже престижної на Балканах міжнародної літературної нагороди «Золотий перстень», яку щороку урочисто вручають на найбільшому в Македонії Форумі видавців.

Крім чернігівців, нагороду цього року отримали також видатні письменники Рісто Василевскі (Сербія), який, до речі, переклав велику добірку віршів Сергія й Тетяни сербською мовою (зараз готуються публікації в кількох сербських часописах), та Йордан Плевнеш (Республіка Македонія) – один із найвідоміших македонських драматургів (його шанують і на Балканах, і у Франції).

Почесну нагороду вручають видавництво «Фенікс» та Міжнародна літературна (науково-мистецька) Академія «Македонія презент» (м. Скоп’є). Чернігівців відзначили за успішне втілення міжнародного літературного проекту «Вірші Сергія і Тетяни Дзюби п’ятдесятьма мовами світу», а також загалом за творчість. Нагороду започаткували дванадцять років тому; за цей час її лауреатами стали відомі письменники з Македонії, Англії, Японії, Сербії, Хорватії, Угорщини, а відтепер – з України!

Цьогорічні переможці отримали картини видатного македонського художника Живко Поповскі-Цветіна, знаного в світі (вже двічі висувався від Македонії на Нобелівську премію миру). Він малює квіти миру; його картини є в колекції Папи Римського, а також інших відомих людей. Митець спеціально приїздив на Форум, щоб особисто вручити свої картини лауреатам.

Як відомо, Тетяна й Сергій цього року стали членами Міжнародної літературної (науково-мистецької) Академії «Македонія презент»; їхні вірші перекладені македонською мовою, нині готується публікація в академічному журналі. Тож співробітництво українських та македонських письменників успішно продовжується. В цьому велика заслуга нашої співвітчизниці – поетеси, прозаїка й перекладача Анни Багряної, яка зараз мешкає в Республіці Македонія.

Також Сергія Дзюбу прийняли до Слов’янської літературно-мистецької Академії (м. Варна, Болгарія). І він став лауреатом премії «Благовіст» Національної спілки письменників України за книжку рецензій та есеїв «Несподівані зустрічі продовжують життя» (майже 600 сторінок), яка вийшла за сприяння голови Чернігівської обласної ради Миколи Звєрєва. Сергія Дзюбу відзначено в номінації «Літературознавство».


Віталій Леус

http://www.litgazeta.com.ua/node/4814

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини