Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 11:04:38

Бендеровець К.К. Гедройц, який уславився на Чернігівщині

07.04.2014   07:57Агенцiя

6 квітня 1872 року в містечку Бендери, що у Республіці Молдова (нині контролюється невизнаною Придністровською Молдовською Республікою) у родині військового лікаря Каетана Гедройца народився син, якого назвали Костянтином.

К.К. Гедройц

К.К. Гедройц

Слабкого на здоров’є хлопчика після смерті батька віддали на виховання до Київського кадетського корпуса. По завершенні навчання його направили до Михайлівського артилерійського училища. Проте, у 1892 році К.К. Гедройц полишає військову кар’єру і вступає до Петербурзького лісовий інституту. Закінчивши його у 1898 році, а згодом і Петербурзький університет, де посилено вивчав хімію та фізику працює у сільськогосподарській хімічній лабораторії міністерства землеробства.

Сферою наукових інтересів Костянтина Каетановича стають ґрунти, вірніше хімічні та фізичні процеси, які в них проходять. Досліджуючи це питання він бере участь в організації агрохімічного відділу створеної 1911 року Носівської сільськогосподарської дослідної станції. Саме з нею пов’язана наукова слава цього талановитого вченого.

Пропрацювавши консультантом на станції, К. Гедройц з 1922 року очолює її агрохімічний відділ. Результатом багаторічної наукової та практичної роботи стало вчення про ґрунтові коллоїди та їхню роль в утворенні ґрунту та його родючості. Він розробив класифікацію ґрунтів і методи хімічного аналізу. Багато часу приділяв поліпшенню розповсюджених на Чернігівщині солонцюватих і кислих ґрунтів.

За цю роботу Костянтин Каетанович був удостоєний Державної премії імені В.І. Леніна (1927 р.), отримав звання члена-кореспондента АН СРСР, а згодом і академіка. Помер К.К. Гедройц у Москві 1932 року.

Чернігівським історичним музеєм імені В.В. Тарновського був підготовлений довідник “Чернігівці – лауреати державних премій”, в якому є нарис, присвячений видатному вченому ґрунтознавцю. Його пам’ять увічнена меморіальною дошкою на будівлі станції у селі Дослідне Носівського району.

Носівська селекційно-дослідна станція і сьогодні здійснює велику насінницьку роботу, випробуючи та створюючи нові сорти зернових. Велика заслуга в цій праці належить Костянтину Каетановичу Гедройцу – бендерівцю, що уславився саме на Чернігівщині.


Сергій Лаєвський

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини