Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 00:11:33

У Гетьманській столиці згадали Марію Мазепину

20.12.2013   11:51Агенцiя

Минулого тижня у Гетьманській залі палацу К.Розумовського відбувся захід “Марія Мазепина – погляд крізь століття”. Захід присвячено великій матері великого гетьмана Івана Мазепи, річниці з дня її упокоєння у грудні 1707 р.

Марія Мазепина відома в історії України не лише як матір гетьмана, а також як ревна покровителька православ’я, вона була ігуменею Києво-Печерського Вознесенського і Глухівського Успенського дівочих монастирів.

Очолювала ці монастирі Марія, вірогідно, більше двадцяти років. За її ігуменства Вознесенський монастир став освітнім і мистецьким осередком. Марія Магдалина вважається основоположницею надзвичайно складною гілки прикладної творчості — золотого шиття. У Вознесенському монастирі вишивали найвідповідальніші та найкоштовніші замовлення, як для Києво-Печерської Лаври, так і для інших церков України.

Сприяв розбудові святинь і гетьман Іван Мазепа. До кінця свого життя мати великого гетьмана була утаємничена в його справи, сприяла йому, була його авторитетною порадницею, подвижницею.

В фондовій колекції НІКЗ “Гетьманська столиця” є два портрети Марії Мазепи — сучасної київської художниці Ганни Фурс «Доля. Магдалена. Мазепина» та копія з прижиттєвого портрета Марії Мазепи, оригінал якого знаходиться в Краківському Національному музеї. Ці два портрети і були основним акцентом заходу, про них розповіла присутнім гостям зберігач фондів Оксана Новік.

Біографію Марії Магдалини озвучила завідуюча відділом науково-просвітницької роботи Наталія Сердюк, уривок з поеми В.Сосюри “Мазепа” прочитала науковий співробітник відділу “Цитадель” Марина Хармак, а про історію перепоховання останків черниць Вознесенського монастиря розповіла науковий співробітник Катерина Дзекун. Як музичне обрамлення заходу прозвучали пісня І.Мазепи “Ой, горе тій чайці” та народна пісня “Із-за гір, з-за гір” у виконанні автентичної групи народного фольклорно-обрядового ансамблю “Козацька душа”.

"Гетьманська столиця"

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини