Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 07:55:30

Премія Джеймса Мейса 2013. ВІДЕО

26.11.2013   07:22Агенцiя

Щороку четверта субота листопада для українців -- день скорботи. Усі небайдужі о шістнадцятій годині, вшановуючи пам'ять жертв Голодомору, запалюють свічку на підвіконні. З року в рік, людей, що долучаються до цього, стає все більше. Започаткував акцію «Запали свічку» американець, що полюбив Україну, Джеймс Мейс.


Видатний американський та український вчений велику частину життя присвятив дослідженню Голодомору в Україні. Завдяки йому світ дізнався про цю страшну трагедію. На жаль, під час покращення стосунків між СРСР та США наукові висновки Джеймса Мейса в Америці не мали ваги. Для нього закрилися двері наукових закладів на Батьківщині, і знайти роботу вчений зміг лише в Україні.

Саме на сторінках газети «День» протягом семи років продовжував свою діяльність видатний дослідник, а вже після його смерті, п'ять років тому, аби зберегти пам'ять про вченого та нагадати про його шляхетну справу, газета «День» започаткувала премію імені Джеймса Мейса.

Саме на сторінках газети «День» протягом семи років продовжував свою діяльність видатний дослідник, а вже після його смерті, п'ять років тому, аби зберегти пам'ять про вченого та нагадати про його шляхетну справу, газета «День» започаткувала премію імені Джеймса Мейса.

Цьогорічними лауреатами стали одразу два публіцисти: Петро Кралюк та Володимир Бойко. Вони обидва протягом цього року працювали над створенням матеріалів, що продовжують справу Мейса, - розповідають правду про Голодомор в Україні та виховують українську народну свідомість.

Засновниця премії -- головний редактор газети Лариса Івшина вважає, що справа відповідального журналіста -- боротися за свідомість тих, хто ще не сприймає Голодомор як геноцид. Присутня на урочистому оголошенні лауреатів премії дружина Джеймса Мейса -- Наталя Дзюбенко-Мейс покладає надії про підтримку та розвиток ідей чоловіка саме на редакцію «Дня».

Сюжет ДТРК «Культура» від 22 листопада
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини