Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 03:45:38

Нове про лауреатів державних премій

02.07.2013   12:28Агенцiя

Кожне видання, яке створюється науковцями Чернігівського обласного історичного музею ім. В. В. Тарновського, з нетерпінням очікується науковою громадою Чернігівщини та звичайними шанувальниками історії рідного краю.

У 2009 році побачив світ довідник “Чернігівці – лауреати державних премій”. Автори-упорядники довідника Т. П. Журавльова, Л. П. Ларіонова, С. М. Сергеева та редакційна колегія в складі С.Л.Лаєвського, Л. П. Линюк, С. М. Лихачевої відкрили чернігівцям призабуті сторінки з біографій наших відомих земляків.

Однак, науковці не зупинилися на досягнутому. Розуміючи те, що виявлені дані про лауреатів численних державних премій є неповними, пошук призабутих імен було продовжено.

І ось торік вийшло друге видання довідника, виправлене і доповнене 29 нарисами про чернігівців.

Державні премії СРСР, УРСР, України, імені Т. Г. Шевченка в різні періоди історії створювалися та вручалися від імені держави за видатні досягнення у певній галузі діяльності, а також за високі здобутки у соціалістичному змаганні. Довідник містить нариси про 219 лауреатів премій, які народилися на Чернігівщині, а також тих, хто працював у нас, або за роботи, виконанні для Чернігівської області. Найбільше лауреатів народилося в місті Чернігові – 18 та Менському районі – 15, а ще 84 – у селах і містечках 21-го району області.

Укладачі встановили, що лише чернігівці одержали 266 премій. Наприклад, п’ятьма Сталінськими преміями був відзначений театральний художник із Чернігова Федір Федоровський, трьома – оперний співак із Козелецького району Георгій Нелєппа, по дві – отримали кіномитець із Сосниці Олександр Довженко, фізик із Козелецького району Олександр Тудоровський та хімік із Борзнянського району Василь Коршак. Звичайно, що краєзнавців Чернігівського району цікавила в довіднику інформація про своїх земляків: картопляра з Анисова Олексія Дмитренка, письменника з Петрушина Володимира Дрозда, полярника з Клочкова Миколу Кліменка, державного діяча з Олишівки Віталія Масола, картопляра з Роїща Петра Сердюка.

Своїм розумом та працею вони створили ефективні та прогресивні технології використання вторинних ресурсів виробництва у народному господарстві країни, механізованих засобів вирощування картоплі в наших селах, досліджували кригу Північного Льодовитого океану, новим словом у романістиці став роман-епопея “Листя землі”.

Лауреати державних премій УРСР та України після прийняття відповідного рішення в урочистій обстановці з рук першої особи держави отримували диплом та нагрудний знак, а також грошову винагороду.

Унікальне видання викликає повагу й гордість за славетних земляків нашого Чернігівського краю.

Сподіваємося, що довідник матиме свої чергові перевидання з доповненням прізвищ нових лауреатів наступних років XXI та інших століть.


Андрій Курданов, голова Чернігівської районної організації краєзнавців
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини