Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:06:22

Графіті: засіб самовираження чи хуліганство?

07.06.2013   14:41Агенцiя

Підтримка презентабельного зовнішнього вигляду фасадів чернігівських будинків і боротьба з появленням на них малюнків-графіті або написів стала темою наради у першого заступника міського голови Сергія Андроса.

“Графіті та різноманітні надписи стали для Чернігова суттєвою проблемою, отже необхідно розробити більш радикальний підхід до її вирішення. Ці надписи порушують естетику і псують історично-архітектурну привабливість нашого міста”, – наголосив С. Андрос.

Культурне життя міста – різноманітне явище, значною частиною якого є самодіяльна культура: вуличні музиканти, скейтери, художники та ін. Звичайно, серед них існує й таке масове та неоднозначне явище, як графіті. Графіті як вид вуличного мистецтва сьогодні – одна з найпопулярніших форм художнього самовираження у всьому світі. Це показник міської культури й образу життя його жителів.

Не є виключенням й наш древній Чернігів. Побачити такі розписи можна на стінах будинків, ліфтів, на гаражах, парканах. Це й майстерно виконані малюнки – справжні шедеври, і примітивні, потворні написи.

Під час наради відзначено, що у більшості країн світу нанесення графіті на чиюсь власність без дозволу на це власника вважається вандалізмом і карається законом. Графіті не переслідується законом лише у тому разі, якщо створення малюнків попередньо оговорено з міською владою або власниками будівель. Всі інші випадки розцінюються як хуліганство та вандалізм.

Боротьбу з цим “стихійним лихом” доводиться вести всіма можливими засобами, зокрема: посилення штрафів, примусові роботи по змиванню свого “мистецтва”, профілактичні бесіди, залучення громадськості – волонтерів молодіжного руху або місцевих жителів, які можуть повідомити правоохоронні органи про подібні правопорушення та ін.

За інформацією правоохоронних органів у Чернігові цього року залучено до відповідальності 9 осіб – графітчиків, складено 7 протоколів про адміністративні правопорушення, декілька осіб оштрафовані на суму від 300 до 500 грн. Найбільша сума штрафу за вуличні розмальовування, за словами представника міського відділу міліції, може сягати 1360 грн., а якщо ці правопорушники не досягли повноліття, притягаються до адміністративної відповідальності їх батьки.

Перший заступник міського голови Сергій Андрос доручив представникам структурних підрозділів міської ради вивчити питання щодо надання можливості чернігівським майстрам-графітчикам легально показати свою майстерність на визначених об’єктах у місті, адже одним з найбільш ефективних засобів боротьби з подібним хуліганством на сьогоднішній день є виділення легальних об’єктів для графіті. Проте, це не виключатиме посилення боротьби з цим негативним явищем з боку контролюючих органів.

Крім того, на його думку, необхідно спрямувати комплексну, системну діяльність органів міської влади на формування у молодого покоління громадської свідомості. Одне з чільних місць належить вихованню любові і дбайливого ставлення до рідного міста.


Довідково:

Професійні спрейєри розробили свій кодекс: не малювати на стінах будівель, які є пам’ятками культури, на житлових будинках без дозволу власників, у жодному разі не розмальовувати надгробки і меморіальні стіни, автомобілі та ін. Однак, такої законослухняності дотримуються не всі спрейєри, тож вуличний розпис здобув дурну славу.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини