Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 11:30:21

Як виглядає Чернігів з точки зору рекламістів, споживачів, туристів?

22.05.2013   18:21Агенцiя

“Інтермеццо” замість “Інтермецо” (так перекладається це слово іншомовного походження відповідно до норм українського правопису), “Robin Good” замість “Robin Hood” (саме Робін у каптурі – славнозвісний герой британського епосу), “вул.Г.Полуботка” замість вулиці гетьмана Полуботка – написи з помилками чи просто курйозні частенько зустрічаються на вулицях Чернігова.

Крім того, на фасаді одного будинку можна побачити вивіски українською, російською та іноземною мовами (і це не переклад, а назви закладів-сусідів). Наші підприємці примудряються на одному магазині поруч з вивіскою “Гелиос” (російською мовою, бо українською – “Геліос”) розмістити пояснення – “Шкіряні сумки” – вже українською. Буває, навіть в одній назві поєднані частини слів з декількох мов! Це виглядає, як головоломка. Втім, найбільше естетичний вигляд вулиць Чернігова псують неохайні, поламані, незрозумілі вивіски.

Хто ж відповідає за зовнішній вигляд фасадів будівель, магазинів, закладів громадського харчування в Чернігові? Чи затверджують підприємці ескізи вивісок? І що варто зробити, щоб вони були більш охайними, цікавими та привабливими як для жителів міста, так і для туристів? Цю тему у форматі круглого столу запропонували дослідити всім зацікавленим чернігівцям медіа-центр “Моє місто” та засновник компанії Bitline Олександр Борис.

До обговорення були запрошені керівники управлінь архітектури та містобудування, споживчого ринку та підприємництва, житлово-комунального господарства, стратегічного розвитку та туризму Чернігівської міської ради, КП “Дільниця з контролю за благоустроєм міста”, фахівці Обласної інспекції з питань захисту прав споживачів, місцеві бізнесмени, рекламісти та споживачі, якими є всі ми, в тому числі журналісти.

Як пояснив начальник КП “Дільниця з контролю за благоустроєм міста” Артем Стах, у компетенції цієї установи – контроль за станом об’єктів зовнішньої реклами, а також підготовка відповідної документації на їх розміщення та встановлення. Щоб встановити рекламну конструкцію (в тому числі на фасаді, стіні чи на даху будинку, на опорі електромереж), треба підготувати проект, узгодити його в управлінні ЖКГ (при необхідності – в ДАІ) і подати в Центр надання адміністративних послуг. Рішення по кожному зверненню ухвалює виконком міської ради.

Однак, за словами п.Стаха, цю процедуру проходять лише одиниці підприємців, тож переважна частина рекламних носіїв у Чернігові встановлені незаконно! “Ми виявляємо такі факти, з’ясовуємо, хто власник, відправляємо йому припис про усунення порушення, пропонуємо прибрати чи узаконити цю конструкцію, – пояснив присутнім Артем Стах. – Однак вести боротьбу з цим явищем нам досить складно, штрафувати порушників ми не маємо права. До демонтажу справа доходить рідко”.

Узгодження вивісок – ще одна проблема. За словами начальника Управління архітектури та містобудування Сергія Калюжного, закон України “Про рекламу”, Постанови Кабміну та ряд інших нормативних актів (в тому числі місцевий “Порядок розміщення зовнішньої реклами у м. Чернігів”) зобов’язують підприємців узгоджувати ескіз вивіски в управлінні архітектури. Втім, цю вимогу виконують менше 10% підприємців!

Закон визначає певні критерії вивісок – де вона може бути розміщена, яких розмірів, яку інформацію має доносити. Втім, управління архітектури не має повноважень щодо виправлення помилок. Щодо мови написання, то “правильна” вивіска має бути україномовною. Якщо бачимо іноземне слово в назві, у власника закладу має бути документ, що підтверджує торговельну марку чи знак (бренд). Художньої ради, що діяла за радянських часів при управлінні архітектури та затверджувала ескізи, зараз вже немає. Штрафувати порушників працівники Управління також не в праві.

Вивіски мають бути не лише грамотними й естетичними, адже ми живемо у місті, до якого приїздять туристи з усієї України та різних країн світу, вони мають “працювати” та приваблювати увагу потенційних клієнтів, інакше вони взагалі не потрібні! – переконаний засновник компанії Bitline Олександр Борис. – Якщо реклама не працює, якщо не зростає обсяг продажу, бізнес закривається, відповідно – податки не сплачуються, безробітних стає більше.

Головна проблема в цій сфері, на мій погляд, – некомпетентність. Власники бізнесу розуміються на своєму товарі, послугах, але не є фахівцями в сфері просування, реклами. Вони намагаються в цьому зекономити, тому потрапляють у замкнене коло: погана вивіска – нема продажу – нема розвитку.

На думку Олександра Бориса, завдання міської влади – не штрафувати чи щось забороняти, адже в цьому випадку результат буде лише один: бізнес, що й так погано працює через відсутність ефективного брендінгу та реклами, помре. Причому дуже часто рішення в цій сфері ухвалюють люди, які не є фахівцями в сфері реклами. Завдання влади – допомогти створити те, що буде ефективно працювати й естетично виглядати. Засновник компанії Bitline готовий ділитися своїм досвідом, надавати консультації. Це допоможе бізнесу процвітати, забезпечувати городян якісними товарами та послугами, місту – отримувати надходження до бюджету, розвивати інфраструктуру та приваблювати туристів.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини