Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:08:38

15 травня, або Один день із життя Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського

16.05.2013   16:14Агенцiя

Всі музейники знають, що травень – місяць дуже важкий адже саме на цей період припадає багато свят, у тому числі й головне музейне свято – Міжнародний День музеїв.

Чимало заходів на травневі дні плануються самими музеями – виставки, презентації, інтерактивні дійства, я вже не кажу про акцію “Ніч у музеї”.

Для історичних і краєзнавчих музеїв ця пора важча ніж для художніх, літературних, архітектурних та меморіальних музеїв. Це пов’язане, насамперед, із виконанням ними розпорядчих актів, якими передбачене створення виставок, проведення “круглих столів” та конференцій з приводу різноманітних дат та ювілеїв. Таким чином до планової роботи додається чималий шмат, який поглинає весь робочий та позаробочий час. Найвищою нагородою за все це є слова вдячності, що лунають із вуст сотень (а інколи й тисяч) відвідувачів музейних виставок на майданах та алеях міст і містечок. І стає зрозумілим, що ця праця – не даремна.

Згідно з планом роботи Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського 15 травня виглядало як звичайний робочий день: підготовка до заходів з нагоди Міжнародного Дня музеїв та “Ночі у музеї”, проведення екскурсій для відвідувачів тощо. Але за тиждень до цього дня все змішалося.

11-00: у військово-історичному музеї розпочалася презентація книги “Спалені села і селища Чернігівщини в 1941–1943 роках: злочини проти цивільного населення”. Це – спільне видання Чернігівської обласної державної адміністрації, Чернігівської обласної ради, Українського інституту національної пам’яті, Пошукового агентства по створенню науково-документальних серіалів “Книга Пам’яті” та “Реабілітовані історією”. Книга видана в рамках обласної програми підтримки розвитку інформаційно-видавничої сфери Чернігівщини на 2012–2015 роки.

У виданні міститься опис 63 знищених населених пунктів Чернігівської області, з яких 41, за висновками упорядників, знищені повністю. Також представлені документи, що дають уявлення про масштаби та характер трагедій знищення сіл і селищ Чернігівщини нацистським окупаційним режимом.

У презентації взяли участь та виступили: Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею імені Василя Тарновського; Андрій Подорван, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації, член редколегії видання; Олександр Коваленко, директор Інституту історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка, кандидат історичних наук, професор, голова Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, заступник голови редколегії видання; Ростислав Пилявець, провідний науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук, відповідальний редактор видання; Сергій Бутко, науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті, упорядник видання; Олена Лисенко, директор Комунального закладу “Пошукове агентство по створенню науково-документальних серіалів “Книга Пам’яті” та “Реабілітовані історією” Чернігівської обласної ради, упорядник видання. Всі виступаючі наголошували на тому, що в Чернігівській області проводиться значна робота по вивченню та оприлюденню матеріалів, пов’язаних з періодом окупації краю та боротьби з окупантами, яка за підтримки влади буде продовжуватися. Про роботу по вшануванню пам’яті жертв Корюківської трагедії розповіла Людмила Бабич, начальник відділу культури і туризму Корюківської райдержадміністрації. Її розповідь доповнювала виставку “Не згасне свіча па’мяті”, розгорнуту у музеї та присвячену 70-річчю Корюківської трагедії.

12-00: в історичній експозиції відбувся інтерактивний захід “Дворянський кабінет ХІХ століття”. Для поглибленого вивчення істричних подій, традицій та побуту ХІХ століття співробітниками Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського розроблена низка подібних заходів для школярів та студентів. Протягом години відвідувачі переносяться у минуле, знайомляться з історією речей – візитівок, годинників, дзвоників, ріноманітних оптичних приладів та особливостями етикету. Окремо розглядаються особливості епістолярного стилю, декламуються вірші, розповідається про виготовлення чорнил та знаряддя для письма. Відвідувачі, а 15 травня ними були студенти психолого-педагогічного факультету Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка, вчаться загострювати перо та писати ним листи у стилі ХІХ століття.

13-00: в експозиції, присвяченій найдавнішому періоду історії Чернігівщини, відбувся “круглий стіл” “Д.Я. Самоквасов і розвиток археологічних досліджень на Чернігівщині (до 170-річчя від дня народження)”. Його організатори – Інститут історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка, Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського, Чернігівська обласна організація Національної спілки краєзнавців України.

Викладачі Інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського, співробітники Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського та Національного архітектурно-історичного мзаповідника “Чернігів стародавній” виступили з повідомленнями про результати археологічних розкопок, обмінялися думками про життя та діяльність видатного вченого Дмитра Яковича Самоквасова, уродженця Чернігівщини. Зверталася увага на його роль в організації та проведенні ХIV Всеросійського Археологічного з’їзду в Чернігові 1908 року та археологічному дослідженні нашого краю. Особливо активно обговорювалася пропозиція О.Є. Черненко про визнання місця, де був розташований хутір Самоквасов історичною пам’яткою. Схвально відгукнулися науковці і на ідею О.Б. Коваленка про запровадження щорічних Самоквасівських читань.

Учасники “круглого столу” відкрили виставку “Выдающийся деятель в области седой старины”, підготовлену співробітниками музею. На ній представлені матеріали із розкопок Д.Я. Самоквасова, що зберігаються у фондах музею: прикраси, побутові речі, деталі кінської збруї та вістря стріл. Окремо експонуються наукові праці вченого.

14-00: на Красній площі Чернігова під гаслом “Україна–Європа: без фашизму” розпочалося святкування Дня Європи. Науковці Чернігівського істричного музею імені В.В. Тарновського спеціально для цього заходу створили виставку “Помнит Вена, помнят Альпы и Дунай” (нагороди за визволення Європи у Другій світовій війні)”. На ній були представлені всі медалі за визволення та взятті європейських столиць: “За взятие Будапешта”, “За взятие Кенигсберга”, “За взятие Вены”, “За взятие Берлина”, “За освобождение Белграда”, “За освобождение Варшавы”, “За освобождение Праги”. Поряд з нагородами експонувалися фото та матеріали наших земляків, які брали участь у тих боях та були відзначені цими нагородами.

Виставка привернула велику увагу учнівської молоді, присутньої на заході. Її цікавило за що нагороджували такими медалями та скільки наших земляків брало участь у визволенні Європи. Приємно було чути, що учні бувають в історичному та військово-історичному музеях, де їм цікаво.

За підрахунками правоохоронних органів на Красній плащі Чернігова зібралося понад 5 тисяч учасників заходу.

Музейна виставка, яка впродовж святкування пережила рясну зливу, тривала до 18-00. Експозиція демонтувалася під громовицю, але жодний експонат та музейний співробітник не постраждали.

Звісно, день на день не схожий, та важко не погодитися: професія музейника важка, але надзвичайно цікава.

Сергій Лаєвський

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини