Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 17:45:13

До дня народження Юрія Лисянського

17.04.2013   08:07Агенцiя

1 квітня (за старим стилем) минуло 240 років від дня народження Юрія Лисянського (1773-1837) — видатного мореплавця, географа, одного із засновників російської школи океанографії, уродженця м. Ніжина. Саме наш славетний земляк разом з Іваном Крузенштерном понад два століття тому здійснив першу російську навколосвітню подорож.

11 квітня у м. Ніжині з нагоди 240-ї річниці від дня народження Юрія Лисянського відбувся мітинг та покладання квітів до пам’ятника видатному мореплавцю. В урочистих заходах взяли участь керівники та депутати Ніжинської міської ради, представники підприємств, установ, організацій міста та громадськість.

Під час мітингу секретар міської ради Олег Кірсанов відмітив величезний вклад Юрія Лисянського в розвиток вітчизняної науки та мореплавства. Цікаві факти з життя видатного земляка присутнім на заході розповів ніжинський краєзнавець Олександр Морозов.

З 15 квітня мешканці та гості Ніжина мають можливість відвідати Музей рідкісної книги та краєзнавчий музей ім. Спаського. До уваги відвідувачів закладів представлені цікаві оновлені експозиції, які присвячені життєвому шляху Юрія Лисянського.

Крім того, у рідному місті мореплавця ведуться роботи з упорядкування скверу ім. Лисянського, встановлення меморіальної дошки на будинку, де жив мореплавець, та відновлення композиційної цілісності пам’ятника-погруддя Ю. Лисянському.

Варто відзначити, що цього року урочистості з нагоди дня народження мореплавця вперше відбулись саме у квітні. Сталося це завдяки отриманим від працівників Державного архіву Чернігівської області уточненим даним про дату народження видатного ніжинського мореплавця. В архівному фонді Чернігівської духовної консисторії в метричній книзі Іоанно-Богословської церкви м. Ніжина науковцями знайдено запис про народження Юрія Лисянського 1 квітня 1773 року.

Встановлення точної дати народження, організація низки заходів з вшанування видатного мореплавця і географа Ю. Лисянського, видання тематичних друкованих видань стало можливим завдяки наполегливій та натхненній праці представника Всеукраїнської асоціації ветеранів-підводників в Чернігівській області — Ігоря Галутви.

Незайвим буде нагадати про те, що ім’я нащадка ніжинських козаків Юрія Лисянського внесено в усі універсальні енциклопедії світу, а в історії великих географічних відкриттів його прізвище знаходиться в одному ряду з прізвищами Колумба, Магеллана і Кука.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини