Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:40:44

“Гоголівка–перезавантаження”: первоцвіт Ніжина

15.03.2013   08:33Агенцiя

Ранньої весни завжди виростають первоцвіти-підсніжники. Вони блакитного кольору: нагадують про небо й зорі. В уяві людей первоцвіти бувають різних кольорів і відтінків. Дивовижними кольорами веселки заграв і розрісся первоцвіт у невеличкому українському містечку Ніжині міжнародний літературно-мистецький фестиваль, названий на честь великого сина України, прозаїка й драматурга, публіциста і богослова Миколи Васильовича Гоголя. З’явився цей фестиваль, “Гоголівка”, з ініціативи студенток філологічного факультету Ніжинського державного університету Ольги Роляк та Тетяни-Марії Литвинюк.

П’ять років поспіль Ніжин, починаючи з 2008 року, зустрічав гостей з різних куточків України, близького Зарубіжжя. Перші три роки фестиваль проходив на базі університету. В 2011 та 2012 роках – місто та обласна державна адміністрація активно підтримували і словом, і фінансово “Гоголівку”, як не один з фестивалів Чернігівщини. Місто ж допомогло з розміщенням гостей фестивалю в готелях та студентських гуртожитках Ніжина. Не стояв осторонь і народний депутат Іван Куровський.

Як і кожна квітка різниться від своєї посестри, так і цьогорічний первоцвіт-фестиваль матиме й відмінності. До основної частини назви “Гоголівка” приєднано нове слово – “Перезавантаження”. Весняний первоцвіт “Гоголівка- перезавантаження”, який розкриється в повній силі 19 – 20 квітня, багатий пелюстками. Кожна з них має свої форми і відображення. Пелюстка перша, маленька і ледь помітна – “Молода Евтерпа” відкриває нові імена юних й обдарованих. Зовсім іншої форми має інша, вона виросла, набралася сил, розказує про вже здобутки письменників і поетів, видані нещодавно книги. Презентуватимуть свої творіння лауреати Шевченківської Премії 2012 та 2013 років Дмитро Іванов та Леонід Горлач, славні багатьма книгами прози та поезії. Молодий літературний Чернігів презентуватиме своєю першою збіркою поезій письменник з Чернігова, кореспондент обласної телерадіокомпанії Андрій Тіток. Уже знані і неодноразово відзначені національними й міжнародними літературними нагородами Сергій Пантюк та Анна Малігон, Сергій Середа, Віктор Божок й Анатолій Шкуліпа й інші матимуть нагоду продемонструвати свій неординарний талант.

Новий вид літературної творчості, ще одна пелюсточка, – відеопоезія буде представлена майстрами короткого метра Дмитром Антоновим та Павлом Плотніком. Строкатою у відтінках здається ще одна пелюстка – поетичний турнір “Ганц Кюхельгартен” – у поетичному спайрингу змагатимуться попередньо домовлені учасники, далі за глядацькими симпатіями у вигляді грошової підтримки визначатимуться переможці, яким вручатимуться подарунки. Ставка іде на гармонійне поєднання пар учасників, на їх швидку реакцію підібрати відповідний твір зі своєї творчості для відповіді колезі. Опікується цією пелюсткою фестивалю молодий письменник Ярослав Гадзинський.

“Так ніхто не кохав, через тисячі літ лиш приходить подібне кохання…” тема вечора інтимної лірики – ще одної пелюстки первоцвіту-”Гоголівки”. Опікуватимуться ним юні леді з літературної студії університету Мирослава Годунок та Катруся Сафригіна.

Своєрідний колір має ще одна пелюстка, вона як роса, чиста й прозора – “Дитячий простір” – фестиваль у фестивалі, розрахований на дітей, як кажуть, від двох до сто двох років. Про нього мріють, думають, за словами Вікторії Кривенко, й зараз талановиті діти, перепитують чи буде “Гоголівка”. Буде! “Дитячий простір” представлятимуть поети Настя Боковець перфоменсом, Тетяна Пакалюк читатиме свої найкращі твори для дітей. Тетяна Винник презентуватиме журнал “Крилаті”. Не залишаться в боргу й діти, вони покажуть чого навчилися за рік від попередньої “Гоголівки” в танці та пісні.

Про “Гоголівку- перезавантаження” дізнаються всі, бо побачать її ще одну пелюсточку, яка обрамлена в національне, патріотичне – Парад Вишиванок. Промарширують в українському національному вбранні, центральною площею міста, якій нещодавно повернули історичну назву – імені Івана Франка, по Гоголівській, іншими центральними вулицями міста. Зупинятимуться біля визначник місць Ніжина, читатимуть поезію. А ще ніжинці покажуть рідне місто, архітектурні пам’ятки, будівлі церков присвячені 1025-річчю Хрещення Руси-України, відвідають легендарні місця, котрими милувався юний Микола Гоголь, навчаючись у Ніжинській гімназії князів Безбородьків…

Кожного року зацвітає первоцвіт – “Гоголівка”. Засновники та організатори фестивалю сподіваються, що і наступного, 2014 року знову виросте це диво ніжинської землі, порадує мешканців та гостей міста.


Віктор Татарин, письменник, співорганізатор фестивалю “Гоголівка-перезавантаження”

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини