Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 16:47:20

Традиції дерев’яного різбленого архітектурного різьблення: розповідь про те, що ми втрачаємо

22.07.2017   18:00Агенцiя

Чернігів, як і інші міста Сіверщини,  має унікальне багатство, яке ми потроху втрачаємо: традиції архітектурного дерев’яного різьблення ХІХ— поч. ХХ ст., яке прикрашало будинки мешканців Чернігова і представляє малодосліджену сторінку культури України.

Пропонуємо увазі чернігівців доробок істориків з Гомеля, р. Білорусь, щодо цієї тематики.   

22 липня, в суботу, о 18.00, у КМЦ «Інтермеццо» (Чернігів, вул. Шевченка, 9) відбудеться презентація книги науковця з Гомеля Яўгена Малікаўа “Традицыі разьбяного дэкору ў  народнай архіэктуры паўднева-ўсходняй Беларусі: канец XIX – перша полова XX – XIX ст. ” (Традиції різьбяного декору в народній архітектурі південно-східної Білорусі: кін. XIX перша пол. XX ст. )

У книзі представлено дослідження одної зяскравих, проте маловідомих особливостей народної архітектури Сіверщини: південно-східних районів Білорусі і та північної Чернігівщини, традиції різбленого архітектурного декору. Книга базується на матеріалах зібраних автором особисто.

На основі багатого фактологічого  матеріалу, в роботі вперше системно розкриті джерела походження і особливвості розвитку народного архітектурного декору у досліджуваному регіоні і запропонована його нова класифікація.

Книга має багатий ілюстративний матеріал.

Книга буде цікава для спеціалістів в галузі історії, архітектури, етнографії, мистецтвознавства, туризму, краєзнства і всіх хто цікавиться історико-культурною спадщиною Сіверщини.     

Про автора:  Яўген Малікаў, кандидат мистецтвознавства, здійснив декілька десятків експедицій територією Сіверщини, в т.ч. й Чернігівщини та Чернігова.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини